Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvaret ska förhandla om transportplan

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 16.56
Transportplanet C 17.

Sverige vill vara med i ett internationellt projekt för att få tillgång till nya militära transportplan. Det handlar om de jättelika C 17. Regeringen gav på torsdagen försvaret i uppdrag att förhandla med de andra länderna och med Nato för Sveriges räkning.

– De behövs för att vi snabbt ska kunna flytta trupp till internationella krishanteringsinsatser. Det är också så att vi leder uppbyggnaden av en nordisk snabbinsatsstyrka, och den har vi ingen glädje av om den inte kan transporteras till de områden där den behövs, säger Mikael Odenberg.

Kostar flera miljarder
De jättelika Boeing C 17 är enormt dyra, ett par miljarder kronor styck enligt Mikael Odenberg.

Därför kan inte Sverige köpa egna, istället vill regeringen vara med i ett internationellt projekt med en lång rad andra länder med anknytning till Nato.

Enligt Mikael Odenberg kan Sverige antingen komma att äga planen tillsammans med de andra länderna i projektet, eller köpa flygtid. Försvaret har i dag fått i uppdrag att börja förhandla med länderna och med Nato.

Vill kunna använda dem 2008
Regeringen vill att Sverige ska ha möjlighet att använda planen senast 2008. Frågan är då vad projektet kan kosta Sverige.

– Det vågar jag inte säga eftersom förhandlingarna inte är påbörjade. Det vi har gjort nu är att ge Försvarsmakten ett bemyndigande att gå in i de här förhandlingarna. Jag kan konstatera att Försvarsmakten har budgeterat med 400 miljoner kronor för en strategisk flygtransportresurs.  

Tror du att det räcker?

– Ja, det är min bedömning.

Hur troligt är det att det här drar in Sverige i ett ännu tätare samarbete med Nato?

– Jag tycker inte att man kan se frågan på det sättet. Visst är detta ett initiativ taget inom ramen för Nato att bygga upp en gemensam flygtransportresurs. Men det är ett initiativ som står öppet för alla länder som deltar i det samarbete som kallas partnerskap för fred, så jag kan inte se att det i grunden påverkar vår alliansfria ställning, säger Mikael Odenberg.

Fredrik Furtenbach
fredirk.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".