Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fast anställning viktigt för unga

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 05.00

Sysselsättningen i Sverige ökar men det är de tillfälliga jobben som ligger bakom. Samtidigt visar en undersökning att fast anställning är av stor betydelse för de unga.

En som tycker så är Johannes Sparrén, blivande sociolog från Stockholm.

– Det är betydligt tryggare än att jobba deltid eller än att jobba jour. Det är klart att man söker fast anställning, säger han.

Fast anställning viktig
Fackförbundet Sif har frågat drygt 2 000 av sina medlemmar under 35 år hur de ser på fast anställning. 86 procent anser att fast anställning är av stor betydelse.

Att anställningen är fast är enligt samma undersökning också den femte viktigaste orsaken till att man ska trivas på jobbet. Det anses viktigare än till exempel karriärmöjligheter eller jämlikhet mellan kvinnor och män.

Samtidigt visar Statistiska centralbyråns senaste arbetskraftsundersökning att de tillfälliga jobben blir fler. Av den ökning i sysselsättning med 86 000 personer som skett det senaste året, står de som fått tillfälligt jobb för tre fjärdedelar av ökningen.

Ungdomar får tillfälliga jobb
Det är ungdomarna som oftast får de tillfälliga jobben. I åldersgruppen 20 till 24 år har så många som varannan tidsbegränsad anställning. Snittet för hela arbetsmarknaden är cirka 15 procent.

Att unga människor får tillfälliga jobb är dåligt för hela arbetsmarknaden, anser arbetslöse Johan Bratt.

– Det bästa hade ju så klart varit att det fanns fasta jobb, och att folk vågade släppa sina fasta jobb för andra fasta jobb. På så sätt skulle det kunna bli en omsättning.

– I dag sitter ju femtioåriga gubbar på samma jobb i tjugo år och vägrar att flytta på sig, det gör ju att vi unga inte har en chans att ta deras plats, säger han.

Fråga om rättvisa
För blivande sociologen Johannes Sparrén är möjligheten till fast jobb en fråga om rättvisa. Som det är nu är situationen alldeles för orättvis, anser han.

– Det är inte rättvist för fem öre. Ungdomar har lika stor rätt till samma villkor som äldre har, tycker jag, säger han.

Johan Sjöholm
johan.sjöholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".