Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryssland får bistånd trots egna rikedomar

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 05.00
Gunilla Carlsson.

Trots att Ryssland har stora rikedomar är landet ett av de länder som får mest bistånd av Sverige. Ryssland får en halv miljard i bistånd av Sverige och biståndsminister Gunilla Carlsson menar att det kan vara en väg att öppna för att påverka landet.

På fredagen kommer den ryske presidenten Vladimir Putin till EU:s toppmöte i Lahtis i Finland för att träffa EU:s statschefer och bland annat diskutera energifrågor.

Olja och gas har gjort Ryssland till en ekonomisk stormakt som EU-länderna har blivit ännu mer beroende av. Samtidigt är Ryssland, vid sidan om några fattiga afrikanska länder, den viktigaste mottagaren av svenska biståndspengar.

– Det behövs för att bredda kontakterna, säger Sveriges nya biståndsminister Gunilla Carlsson.

Fattiga länder andra mottagare
Ryssland fick förra året sammanlagt 453 miljoner kronor i bistånd från Sverige, det gör Ryssland till en av de största mottagarna av svenskt bistånd.

Andra länder på listan över de viktigaste biståndsmottagarna är Tanzania, Etiopien och Moçambique i Afrika men det är länder som i motsats till Ryssland är utfattiga.

Ryssland har just en valutareserv och en sparad oljekassa i dollar som motsvarar ungefär 2 500 miljarder kronor och rika ryska företag, ibland statsägda, köper in sig och investerar stort i västvärlden.

I somras var den ryske presidenten Putin värd för toppmötet med världens viktigaste industriländer, G8 och nu är han hedersgäst på EU:s toppmöte, fylld av självförtroende och med en ekonomisk makt som börjar oroa EU-länderna, framförallt i energifrågor.

Kan ge en port in
Att svenska skattebetalare samtidigt ger Ryssland närmare en halv miljard kronor i bistånd, det motiverar den nya moderata biståndsministern Gunilla Carlsson med att relationen länderna emellan behöver breddas.

– För mig är det viktigt att vi har mycket täta kontakter med det ryska samhället med akademiker, kulturskapare, mellan studenter, att vi breddar banden mellan Sverige och ett väldigt, väldigt viktigt land nämligen Ryssland. Vi behöver nog en del biståndspengar för den här typen av intensifierade kontakter, säger hon.

Men skulle inte Ryssland ha råd att betala för en del av de tjänster de idag får av Sverige?

– Jo, men man kan också se på det som att utvecklings-samarbetet kan vara ett sätt att kunna påverka och att komma in och föra en dialog, säger Gunilla Carlsson.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".