Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Afrikansk nyhetskanal startar nästa år

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 07.12

Afrika ska få sin egen internationella, dygnet-runt-sändande nyhetskanal, liknande den arabiska tv-kanalen al-Jazira. Salim Amin, chef för den bildbyrå i Kenya som ska starta kanalen, hoppas att den ska bidra till att förändra bilden av Afrika.

Sent nästa år är det meningen att den afrikanska nyhetskanalen ska börja sända, på engelska och franska i första skedet, med 46 kontor runt om hela kontinenten.  

Förberedelserna har pågått i ett par år och kontakter finns med investerare både från Afrika och utanför kontinenten.

Vill nyansera bilden
Förebilden är inte minst den arabiska tv-kanalen al-Jazira, som på bara de tio år den har funnits, har fått ett enormt genomslag i omvärlden. Den har även börjat förändra mediesituation i de arabiska länderna, genom att bryta tabun och också våga sända kritik av arabiska regimer.

Salim Amin är chef för bildbyrån Camerapix i Kenya som ska starta kanalen.

För Afrikas del är Amins önskan både att ändra omvärldens ensidiga bild av en kontinent fylld av krig, sjukdomar och svält, men också att kunna ge afrikanerna själva nyheter som inte finns i Afrika idag på grund hård statskontroll, självcensur och dåligt utbildade journalister, säger Salim Amin.

Därför ska ingen kunna köpa in sig med mer än tolv procent i företaget, för att säkerställa oberoendet.

Den största delen av investeringarna kommer att gå till bra journalistlöner, för att de anställda inte ska bli mottagliga för mutor. Kanalen ska också ägna sig åt att utbilda sina anställda.

Fler projekt på gång i regionen
Projektet verkar ligga rätt i tiden. al-Jazira har nyligen lanserat en stor Afrika-satsning, med fem nya kontor där. Den amerikanska tv-kanalen CNBC ska börja sända åtta timmar affärsnyheter om dagen i en egen Afrika-kanal.

Salim Amin är son till den legendariska filmfotografen Mohamed Amin, vars liv beskrivs i en dokumentärfilm, som just nu visas i Sverige.

Det var hans fullkomligt hjärtskärande tv-bilder fick världen att vakna upp till massvälten i Etiopien 1984, när brittiska BBC visade dem.

Bilderna bidrog till den gigantiska pengainsamling som följde, inte minst tack vare Band Aid och USA for Africa, som samlade Storbritanniens och USA:s musiketablissemang.

I dag är det till exempel det pågående dödandet i Darfur i Sudan, som skulle behöva fler tv-bilder för att få omvärlden att reagera. Amin hoppas att tv-kanalen ska kunna uppnå just det vid framtida katastrofer.

Maria Sjöqvist
maria.sjöqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".