Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studenter tvivlar på regeringens satsning

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 11.47
Elin Rosenberg, SFS.

I valrörelsen lovade de fyra borgerliga partierna pengar för att förbättra undervisningen på universiteten och högskolorna. I den nya regeringens budget avsätts 120 miljoner, men det är inte tillräckligt, anser Sveriges förenade studentkårer.

– Tyvärr så får vi inte de satsningar, som man kan förvänta sig när man har fört en sådan diskussion om kvalité, som man ändå har gjort, säger Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

– Det kommer inga direkt nya pengar, utan man styr om pengar, prioritera om.

Bättre platser istället för fler
De pengar som ska gå till undervisning är inte nya pengar, utan pengar som den gamla regeringen hade tänkt satsa på fler platser.
Den nya regeringen ska istället satsa de pengarna på att göra undervisningen bättre.

Men hur mycket är egentligen 120 miljoner med tanke på att det finns över 330 000 studenter i Sverige?

– Det kommer inte att räcka, utan vi får se det som en början. Jag ser det som en start, det behövs högre ersättning per student, säger Kåre Bremer, rektor för Stockholms Universitet.

Som det ser ut så kommer studenterna som håller till här i höstrusket bland de höga blåa husen på Stockholms universitet att få ungefär 10 av dom 120 miljonerna

– Det innebär en liten förstärkning, men en mycket liten förstärkning egentligen, säger Kåre Bremer.

– Man får tänka på att vi har flera hundra kurser och utbildningar och vi har 35 000 - 36 000 studenter.

10 miljoner skulle räcka till knappt 15 nya lärare, jämfört med att Stockholms universitet idag har nästan 1450 heltidslärare.

Satsningar
Men vissa utbildningar kommer få mer än andra. Till exempel går nästan 70 extramiljoner till designutbildningar på Chalmers, KTH, Beckmans och Lunds universitet. Utbildningar där bristen på pengar har gjort att undervisningen inte varit tillräckligt bra.

Hos Sveriges förenade studentkårer är man ändå nöjda med riktningen på regeringens politik.

– Men för att nå kvalité så behövs det mer pengar, så att vi verkligen kan få se satsningar på grundutbildningen. Att vi kan få fler lärarledda timmar, att vi kan få mer handledning för studenter, att vi kan få bättre arbetslivsanknytning, säger Elin Rosenberg.

Utbildningsminister Lars Leijonborg håller med Elin Rosenberg om att det behövs mer resurser.

– Jag är medveten om att det här inte är något jättebelopp. Men jag är ändå stolt, för hade den gamla regeringen suttit kvar så hade inte heller de här 120 miljonerna kommit fram, så det här ska ses som en ny inriktning säger Lars Leijonborg.

– Regeringen är överens om att vår vision är att gå vidare de kommande åren med ytterligare kvalitétssatningar.

Men varför inte en större satsning redan nu?

– Det grundläggande svaret är att regeringen prioriterar jobbpolitiken. Och om det är någonting studenterna längtar efter så är det ju att bli säkrare på att de kan få jobb efter examen.

– Så jag tror rätt många har respekt för den prioriteringen. Man har inte råd med allt, och vårt stora uppdrag är ju att få fram flera jobb.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".