Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige kan bistå med hjälp vid EU:s flyktingövervakning

Publicerat lördag 21 oktober 2006 kl 08.30
Flyktingströmmen ökar.

Ett av ämnena på EU:s toppmöte i finska Lahtis är flyktingströmmen till Europa. Sverige kan komma att bistå med polisiär hjälp till Spanien men också andra Medelhavsländer, för att hjälpa dem att hantera den allt större flyktingströmmen från Afrika.

– Vi vill gärna hjälpa till. Det är viktigt med intensiva insatser på kort sikt, till exempel när det gäller gränsskyddet, och här är Sverige berett att hjälpa till med styrkor och polisiära insatser.

– Sverige kan också komma att hjälpa till med den kompetens och personal som Migrationsverket har till sitt förfogande för att till exempel på plats avgöra statusen hos de asylsökande, säger migrationsminister Tobias Billström.

Spanien har vädjat om hjälp
Spanien kom tidigare i våras med en vädjan till EU om hjälp att hantera den ökande flyktingströmmen från Afrika.

Bara till Kanarieöarna har det hittills i år kommit omkring 25 000 personer från Afrika, ofta i små bräckliga båtar.

Sverige valde i början av sommaren att bistå med pengar till FN:s flyktingkommissariat i Nordafrika.

Öppnar för polisär hjälp
Men nu öppnar migrationsminister Tobias Billström för att Sverige också ska kunna hjälpa till polisärt om frågan kommer upp på nytt.

Och det, skulle enligt honom kunna vara att bistå EU:s särskilda byrå för yttre gränskontroll, Frontex.

Frontex håller bland annat i övervakningar av havet runt Kanarieöarna med fartyg, flygplan och radaranläggningar.

Kritik från vänsterpartiet
Även om frågan ännu inte har aktualiserats är Kalle Larsson som är vänsterpartiets talesperson i migrations- och flyktingfrågor kritisk till att man nu från regeringshåll talar om polisiär hjälp från Sverige.

– Det är nytt för mig att man uttrycker sig i polisiära termer. Det betyder alltså att man är beredd att låta svenska polismakten och kanske också andra styrkor från Sverige bidra till att upprätthålla den här gränskontrollen, alltså i praktiken hindra människor från att söka asyl.

– Detta är byggande av fästningsmurarna runt Europa och det är en fullständigt oacceptabel politik, säger Kalle Larsson.

Bistånd till afrikanska länder
Migrationsminister Tobias Billström poängterar att Sverige i första hand bör arbeta långsiktigt med bistånd till de afrikanska länder som människor flyr ifrån.

– Det är bara genom att arbeta på lång sikt som man kan lösa de här problemen som har uppstått. Det går inte att bara arbeta med gränsskyddet, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".