Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ockuperat Amara ett bakslag för Bagdad

Publicerat lördag 21 oktober 2006 kl 11.59
Regeringsstyrkor har återtagit kontrollen efter ockupationen.

Uppdaterad 16:21
Minst 30 människor har dödats i Amara i södra Irak de senaste dygnen, och blodbadet är ett bakslag för både regeringen i Irak och ockupationsstyrkorna. Enligt irakisk polis har åtta milissoldater dödats i dagens sammandrabbningar.

För två månader sedan lämnade britterna staden och irakisk polis tog kontroll över Amara. Men i torsdags tågade Muqtada al-Sadrs Mahdiarmé in i Amara och försökte ta över.

Försöket att ta över Amara beskrivs som en av de djärvaste utmaningarna hittills mot centralmakten i Bagdad.

Spänt lugn i staden
Nu på lördagsförmiddagen rapporteras att ett spänt lugn återställts i staden, regeringsstyrkor har återtagit kontrollen efter att Bagdad skickat en truppförstärkning på 2 300 man.

Utanför staden står en brittisk stridsstyrka på 600 man beredd att ingripa.

Men så sent som på fredagen patrullerades Amara av hundratals svartklädda milismän från Muqtada al-Sadrs shiamuslimska Mahdimilis.

De upprättade vägspärrar och sprängde polisstationer i luften.

Våldsamheterna inleddes i torsdags efter att en medlem av Mahdimilisen gripits av polisen i Amara beskylld för mordet på en lokal säkerhetsagent.

Allvarligt bakslag
Det faktum att en milis lyckas ta över en stad på 350 000 invånare, om än bara i något dygn, betraktas som ett allvarligt bakslag för såväl regeringen i Bagdad som de brittiska och amerikanska styrkorna.

Britterna drog sig tillbaka från Amara i augusti och lämnade över kontrollen till irakisk polis och militär.

Britterna planerar också att under de närmaste månaderna långsamt lämna över hela Maysan-provinsen där Amara ingår.  

Men nu riskerar brittiska styrkor att återigen behöva gå in i Amara om den irakiska ordningsmakten inte lyckas behålla kontrollen.

Mahdimilisen lyder löst under den shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr. Men al-Sadr som försöker finna en politisk väg till makten snarare än en militär, deltar själv i de pågående medlingsförsöken och manade på fredagen till lugn.

– Låt er inte vilseledas av ockupationsstyrkorna som försöker splittra oss, sa han i ett uttalande.

Inte traditionella strider
I staden Amara rör det sig inte om de traditionella striderna mellan sunni- och shiamuslimer där man riskerar att få halsen avskuren bara för att man har ett namn som associerar till fel religiös sekt. 

Amara ligger i de shiadominerade södra träskmarkerna och staden har alltid varit känd som ett shiamuslimskt motståndsfäste.

Amara spelade en viktig roll i upproret mot Saddam Hussein efter Gulfkriget 1991. Som straff dränerades de unika träskmarkerna.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".