Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägnätet prioriteras framför järnvägen

Publicerat lördag 21 oktober 2006 kl 16.45
Föremål för satsningar.

Den nya regeringen kommer att prioritera investeringar i vägnätet framför järnvägar, enligt den nya budget som presenterades i veckan. Detta ska göras med hjälp av privat finansiering och kanske mer vägavgifter.

På detta sätt hoppas infrastrukturministern Åsa Torstensson få fram extra pengar till vägarna.

– Vägar är eftersatt i stora delar av landet där järnvägar inte är något alternativ. Vi har behov av bra underhåll och vi har behov av bra tjälsäkring, för att vi ska kunna ha den vägstandard som krävs för att vårt näringsliv både ska kunna ha bra logistik och kunna skapa ytterligare nya jobb och tillväxt i andra delar av landet, säger hon.

Lägga mer pengar på vägar
Den nya regeringen markerar tydligt i budgeten att man anser att vägarna fått stå tillbaka alltför mycket, inte minst i glesbygden.

Därför aviserar man nu att man kommer att lägga en större del av investeringarna på just vägar, än vad den gamla regeringen planerat.

I första hand ska vägbyggen snabbas på genom alternativ finansiering.

Politiskt känslig fråga
Enligt Åsa Torstensson kan staten till exempel samarbeta med det privata näringslivet som kan bygga en väg och låta staten betala av. Men det är också en politiskt känslig fråga.

– Det är mycket viktigt att vi kommer till skott med detta. Det har varit förbjudet både att prata om vägar och alternativ finansiering, och det gör att vi har en eftersatthet på den infrastruktur som är så viktig för jobben, säger hon.

Åsa Torstensson öppnar också för mer av vägavgifter. Framför allt ska samhällsekonomiska analyser bli viktigare vid prioriteringen av investeringar i vägar och järnvägar.

Oroliga kritiker
Det har redan hörts en oro från kritiker att det skulle betyda att regeringen planerar att ta pengar från järnvägen till vägarna, något Åsa Torstensson förnekar.

– Det betyder det inte, utan det som är prioriterat är att se över möjligheterna, vad som kan prioriteras med alternativ finansiering, så att vi kan tidigarelägga planer som idag i planperioden ligger ganska långt fram i tiden.

Det betyder inte att några pengar dras tillbaka från järnvägsprojekten?

– Det ser jag inte idag, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Daniel Rundqvist, Ekot Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".