Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjelm-Wallén leder valet av ny s-ledare

Publicerat lördag 21 oktober 2006 kl 16.50
Lena Hjelm-Wallén.

På lördagen inleddes rekryteringen av en ny socialdemokratisk partiledare, och förtroenderådet utsåg valberedningen som ska vaska fram rätt kandidat. Ordförande i valberedningen blev tidigare vice statsministern Lena Hjelm-Wallén.

Hjelm-Wallén säger att urvalet så här långt är ganska stort.

– Ja, tack och lov finns det ganska många kandidater. Först och främst ska vi titta på vad det är för profil, och vad det är för krav vi vill ställa på en kommande partiordförande. Sedan ska vi se vad rörelsen säger, och vilka kandidater som nomineras, säger hon.

Till sin hjälp har Lena Hjelm-Wallén tio representanter från de olika partidistrikten. Målet är att den nya partiledaren ska kunna väljas vid extrakongressen nästa år.

Nya tag efter valförlusten
Om det ska bli en kvinna eller en man, om han eller hon ska sitta i riksdagen eller inte, det är frågor som det inte går att svara på ännu.

En ny partiledare är ett led i att socialdemokraterna tar nya tag efter valförlusten.

Men redan nu är det också klart att de försök till närmande mellan socialdemokraterna och miljöpartiet som togs i och med de fyra seminarierna som partierna höll gemensamt under de senaste åren ska fortsätta, det har de respektive partisekreterarna kommit överens om.

Samarbete med miljöpartiet
Om det hinns med ska ett första seminarium redan hållas i december i år. Tänkt är att det ska handla om samarbete i kommunerna, där politiker från båda partierna ska diskutera varför det funkar bra med samarbete i vissa kommuner, medan det inte gör det i andra.

Så här beskriver socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog hur de två partierna ska samarbeta framöver.

– Det handlar om att utveckla samarbetet, och lära känna varandra bra, säger hon.
Inför ett eventuellt framtida regeringssamarbete?
– Det är inga slutsatser man kan dra utifrån seminarierna. Vi har haft ett bra samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet under de senaste åtta-tio åren.
– Vi tycker det är viktigt att fortsätta ha de kontakterna och utveckla det samarbetet, sedan vad det leder till är för tidigt att säga något om. Men seminarieserien med miljöpartiet återupptar vi nu när vi klarat av valrörelsen, säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".