Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bush kallar till krismöte inför kongressval

Publicerat lördag 21 oktober 2006 kl 17.04

Det demokratiska partiet i USA leder stort i opinions-undersökningarna inför kongressvalen om två veckor. Irakkriget är vad de flesta anger som den viktigaste valfrågan.

Demokraterna leder med mellan nio och sexton procentenheter i de senaste undersökningarna om hur människor tänker rösta om två veckor.

Valsystemet gör att det inte är säkert att detta räcker för att demokraterna ska ta makten i kongressen.

Det mesta pekar på att demokraterna får majoritet i representanthuset, men det är osäkrare med senaten där bara en tredjedel av platserna ska förnyas.

Kriget allt mer impopulärt
Den viktigaste frågan för väljarna här i USA är Irakkriget. Kriget blir allt impopulärare, nästan alla känner personligen någon som är där.

Amerikanska folket är beredda till stora uppoffringar, men att 2 800 soldater kommit tillbaks i kistor insvepta i stjärnbaneret och tusentals fått livslånga fysiska och psykiska skador är ett för högt pris när USA nu blivit åskådare till ett inbördeskrig i Irak, anser allt fler väljare.

Många republikanska kandidater vill inte ha presidentens hjälp i sina valkampanjer.

Kallar till krismöte
Det är mot den bakgrunden president Bush på lördagen kallat hela den politiska och militära ledningen till ett krismöte i Vita Huset.

Alla är eniga om att det nuvarande läget i Irak är ohållbart, men åsikterna går isär om USA ska skicka mer trupper, dra sig tillbaka eller verka för en tredelning av landet.

På fredagen tog presidenten emot tidigare utrikesminister James Baker och den före detta demokratiske kongressledamoten Lee Hamilton i Ovala Rummet.

”Målet är fortfarande seger”
De leder en grupp med uppgift att över partigränserna hitta en ny Irakstrategi.

Presidenten har sagt att USA kommer att stanna i Irak även om det bara skulle vara hans fru Laura och hunden Barney som stöder honom, och i sitt radiotal på lördagen underströk presidenten att målet i Irak fortfarande är seger. Vad som ändras är taktiken att uppnå detta mål.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".