Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Islands valfångst får hård kritik

Publicerat söndag 22 oktober 2006 kl 17.07
Island har tidigare tillåtit viss valjakt i forskningssyfte.

Island har brutit det 20 år långa förbudet mot kommersiell valfångst. Både Storbritannien och Australien har reagerat kraftigt på att Island nu kommer att jaga val kommersiellt.

På lördagen dödades en sillval och under söndagen fördes valen i land i närvaro av flera ledamöter från den isländska riksdagen, Alltinget, och fiskeriminister Einar K Guðfinnsson.

Eva Björk på Islands Radio berättar vad fiskeriministern sade när valen fördes i land.

– Han säger att han hoppas det blir en viktig näring för Island för all framtid, och han har god tro på det.

Har han direkt sagt något om den lyckade fångsten?

– Det här var en hälsning om det. Han stod på kajen, det stod 200-300 man på kajen och väntade på båten. Man pratade om att det var en stor dag. Det var god stämning, säger Eva Björk.

En majoritet i det isländska Alltinget har tagit beslutet att återuppta kommersiell valfångst. En viss kritisk hållning verkar finnas hos den isländska miljöministern.

Hård kritik och direkt vrede
Desto hårdare kritik har kommit från till exempel Storbritannien, över Islands beslut. Ett beslut som utöver den nu dödade valen ger utrymme för ytterligare åtta sillvalar och trettio stycken vikvalar.

Australien uttrycker en direkt vrede över den isländska valfångsten, och säger samtidigt att all val i haven runt Australien och ner mot Antarktis är fridlyst.

Opinionsläget på Island är dock splittrat. Det finns varningar som går ut på att valjakten kan skada landets anseende och även få återverkningar på turism från utlandet.

Även Sverige riktar kritik
Från den svenska regeringen riktar miljöminister Andreas Carlgren hård kritik mot Islands valfångst.

– Redan när de tog beslutet protesterade jag och den svenska regeringen omedelbart. Jag tycker nu när det ett faktum att det är oerhört beklagligt, säger han.

– Jag känner mig själv som person djupt upprörd. Vi uppmanar Island att omedelbart upphöra med valjakten, säger miljöminister Anders Carlgren.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".