Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

30 procent dyrare hyra när bidrag slopas

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 06.00
Mats Odell.

Alla statliga bidrag till bostadsbyggandet avskaffas. Det kan innebära att hyran kan bli upp till 30 procent dyrare för en nybyggd tvårumslägenhet.

Redan till årsskiftet börjar regeringen avskaffa allt statligt stöd till bostadsbyggandet.

Räntebidragen som funnits sedan början av 90-talet slopas och investeringsbidraget till nya billiga hyresrätter tas bort helt.

– Den enskilde hyresgästen måste ta ställning till om han har råd att bo. Det finns en hel mängd av bostadserbjudanden, säger den Mats Odell, som är ansvarig för bostadsmarknaden i den nya regeringen.

De som inte får råd får leta efter något billigare sedan?

– Ja, var och en måste ta ställning till var man vill bo och vilken standard man vill ha, enligt Odell.

Höja hyrorna kraftigt
Hyresgästföreningen anser att slopandet av de här båda bidragen kommer att höja hyran för en nybyggd 2:a med 30 procent från 4 700 till 6 100 kronor i månaden.

Den siffran tror inte Mats Odell på. Om regeringen tar bort fastighetsskatten helt, ger det lika mycket som dagens byggstöd, menar Odell.

– Jag tror inte att man kan utgå från att Hyresgästföreningen har gjort en helt objektiv analys av detta. Det får man titta på. Det viktiga är att vi ger också hyresgästerna mer pengar kvar i plånboken, och att vi skapar långsiktigt goda förutsättningar för att det ska kunna byggas flera bostäder, säger Odell.

Hyresrätter
I år byggs det 34 000 bostäder i Sverige. Totalt under den gångna mandatperioden var det mer än 120 000, vilket var den förra regeringens mål.

Omkring 10 000 av de nya bostäderna i år är hyresrätter.

Enligt Boverket skulle merparten av dem inte ha byggs, om inte det särskilda investeringsbidraget funnits.

Inget nytt mål
Det är helt fel, säger Mats Odell, som menar att den nya regeringens bostadspolitik, att inte ge något byggstöd alls, ändå kommer att ge ett större bostadsbyggande.

Regeringen har dock inte någon målsättning ännu för hur mycket som ska byggas.

– Nej, det har jag inte i dagsläget. Jag ska fundera på detta och regeringen ska fundera på om vi ska ha några kvantitativa målsättningar. Vi tycker att det är mycket viktigare att skapa långsiktigt goda förutsättningar för byggande och investeringar i bostäder i Sverige än vad det hittills har varit, säger Mats Odell.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".