Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kirurg misstänks för felaktiga ingrepp vid omskärelser i Skåne

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 06.00

Varje vecka omskärs muslimska pojkar i Malmö av en tillresande dansk kirurg. Mannen saknar formell behörighet i Sverige och förekommer i en polisutredning kring flera misslyckade ingrepp. Det visar en granskning som Kaliber i P1 har gjort.

Den danske kirurgen anlitas av Islamic Center i Malmö, där Beizat Becirov är vd.

– Han utför det på ett mycket fint och skickligt sätt och det är en erfaren kirurg. Hittills har han ställt upp på bra villkor, säger Beizat Becirov.

Med vad betalar familjerna i pengar?

– Det kostar mellan 1 000-1 500 kronor, säger han.

Det var när Skånelandstinget för några år sen helt slutade utföra religiöst motiverade omskärelser som Islamic Center i Malmö öppnade en egen klinik. Annars är det många muslimska familjer som i brist på annat söker sig utomlands, eller till lekmän som omskär i hemmen.

– Det kan inte vi acceptera, det måste vara i organiserad form. Den som ska utföra ingreppet ska göra det på ett riktigt sätt, säger Beizat Becirov.

Saknar svensk läkarlegitimation
Men när Kaliber tittar närmare på den danske kirurgen som Islamic Center anlitar visar det sig att han saknar svensk läkarlegitimation, och får alltså inte omskära här. Han skulle lätt kunna söka en, och lätt få en, mot bakgrund av sin danska behörighet, men så länge han inte gjort det omfattas han inte av det svenska regelverket.

Dessutom förekommer han i en färsk brottsutredning, på åklagarkammaren i Helsingborg, som handlar om flera omskärelser som gått riktigt illa.

”Pojkens penis var flådd från skinn i nästan hela sin längd. Det fanns endast en centimeter hud kvar kring roten.”

”Huden har inte sytts ihop, varför en glipa på tre centimeter uppstått utan hudtäckning.”

”Det framgår av journalen att förbandet runt om pojkens penis vuxit fast i operationssåret.”

”Omskärelsen skulle ha skett i läkarens vardagsrum i Malmö.”

Inget åtal väckt
Den danske kirurgen är än så länge bara misstänkt för felgreppen i de här fallen, inget åtal är väckt och ingen dom har fallit.

– Vi kan inte anlita sådana människor, om det föreligger att han är en sådan läkare, säger Islamic Centers vd Beizat Becirov när han konfronteras med uppgifterna.

Tycker du att du har haft tillräckligt bra koll på lagen om omskärelse, om hur det går till och vilka regler som ska gälla?

– Nej, det vill jag inte påstå. Har man inte den medicinska kunskapen, kan man aldrig vara säker på att alltid ha följt upp, säger Islamic Centers vd Beizat Becirov.

Kristina Hedberg, P1 Kaliber
kristina.hedberg@sr.se

Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se

Den danske kirurgen har kontaktats, men har tills vidare avböjt att medverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".