Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Boende kan spara genom gemensamt elabonnemang

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 08.51

Intresset hos kunderna har länge funnits för att ha kollektiva elavtal, men elnätbolagen har varit mindre positiva.

Genom att ha ett elabonnemang och en elmätare för hela flerbostadshuset, istället för att varje lägenhetsinnehavare har varsitt, kan de boende spara mycket pengar på nätavgiften och även få bättre elavtal. Men nu när nätbolagen måste byta ut alla elmätare till fjärravlästa mätare kan även de tjäna på affären.

Senast den första juli 2009 ska landets nätbolag ha bytt ut Sveriges fem miljoner elmätare. Kunderna ska då faktureras den faktiska elförbrukningen i efterskott, istället som idag, betala den uppskattade förbrukningen i förskott.

Investering för elbolagen
Med en genomsnittskostnad på 2 000 kronor per elmätare blir bytet för somliga mindre nätbolag den största enskilda investeringen någonsin. Genom att erbjuda kollektiva elavtal kan bolagen spara både tid och pengar genom att bara byta en mätare per hus istället för varje lägenhets mätare. 

Uppdelningen av elkostnaden till de boende kan fortfarande ske med de gamla elmätarna, av bostadsrättsföreningen själva eller av någon annan.

Nätbolaget Telge Nät har precis börjat erbjuda kollektivt elavtal och erbjuder sig också att dela upp kostnaden på de boende.

”Något som kunderna vill ha”
– Den här tjänsten är något som kunderna vill ha och kunderna kan tjäna pengar genom att gå ihop och köpa el. Då blir vårt perspektiv att antingen kommer vi att sälja den här tjänsten eller så kommer någon annan att göra det, säger Ulf Viktorsson, elnätschef för Telge Nät.

Nackdelen med kollektivt elavtal är att alla i huset måste ha samma elleverantör och att elförbrukarna inte får bättre koll på sin elförbrukning, vilket var syftet med den nya lagen om månadsvis avläsning. En annan baksida är oklara regler om en boende anser att föreningen tar ut fel avgift.

”Ellagen gäller inte”
– Reglerna i ellagen och avtalsvillkoren med elföretagen gäller inte i de här fallen eftersom det är föreningen som tar betalt av de lägenhetsboende, säger Bo Hesselgren, vd på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Än så länge är det inte så många nätbolag som aktivt marknadsför kollektivt elavtal men Ulf Viktorsson på Telge Nät tror att de snart blir fler.

– Jag tror att många nätbolag känner sig väldigt pressade av den nya mätreformen och den tid som den måste genomföras på. Man kanske inte riktigt har tid att reflektera över om det här också kan innebära en ny affärsutveckling, säger han.

Så du tror att fler kommer att nappa på den här modellen?

– Jag hoppas det, säger Ulf Viktorsson, elnätschef för Telge Nät.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".