Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om drogtester inom försvaret

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 16.50

För att få bukt med alkohol- och narkotikaproblem inom försvaret bör lagen skrivas om. Det föreslår en statlig utredning som även föreslår slumpvisa drogtester.

Förslaget välkomnas av Oscar Alm som jobbar med säkerhet på Värnpliktsrådet.

– Om man under en skarp stridsskjutning får hallucinationer eller blir trött och snurrig kan ju allt möjligt hända, säger han.

Flera undersökningar de senaste åren visar på att dryckeskulturen är utbredd och toleransen mot alkohol är större inom försvarsmakten än i samhället i övrigt.

Debatt har pågått länge
Det i kombination med att de värnpliktiga varje dag hanterar vapen och tunga fordon har gjort att det under flera år pågått en debatt om att införa slumpvisa drogtester.

Som lagen är skriven i dag tillåts bara tester om det finns misstankar om att någon är påverkad av alkohol eller narkotika.

Men nu föreslås i en statlig utredning en lagändring som går ut på att den värnpliktiga är skyldig att på begäran lämna urin-, utandnings-, saliv-, svett- eller hårprov för kontroll av att han eller hon inte är påverkad av bland annat beroendeframkallande medel eller dopningsmedel.

Försvarsministern tog emot utredningen
Utredarna föreslår att mellan 20 till 25 procent av de värnpliktiga ska testas slumpmässigt. Det var den förra regeringen som initierade utredningen, som försvarsminister Mikael Odenberg fick motta på måndagen.

– Jag tror att det finns starka skäl som talar i det som den här utredningen pekar mot. Nämligen att man bör kunna drogtesta, inte bara på förekommen anledningen, utan också slumpvis, säger Mikael Odenberg.  

Står du bakom en lagändring?

– Vi får återkomma till den frågan när vi har remissbehandlat utredningen. Men redan det förhållande att den förra regeringen tillsatte utredningen är en indikation på att man har identifierat ett behov av att vidga de här drogtesterna.  

Lotta Myhrén
lotta.myren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".