Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Förslaget om a-kassan är omöjligt"

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 03.00

Regeringens förslag om hur a-kassan ska fungera framöver kan inte införas från årsskiftet. Det hävdar arbetslöshetskassorna själva i ett gemensamt uttalande. Det skulle helt enkelt bli för tekniskt komplicerat enligt dem.

– Ja, vi tror att det är omöjligt att få till systemen så att vi kan ta ut rätt avgifter redan i januari, säger Peter Schönefeld som är kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation.

De 37 a-kassorna som administrerar och sköter utbetalningar och avgifter är på flera håll inte speciellt förtjusta över regeringens förslag på hur a-kassan bör fungera framöver, med bland annat högre avgifter för de enskilda medlemmarna.

Och rent praktiskt kan det alltså visa sig rent omöjligt att införa, säger Peter Schönefeld.

– Vi måste bygga om dels det stora försäkringssystem som finns som ska leverera de uppgifter som krävs för att veta vem som inte behöver betala förhöjda avgifter.

– Och sedan måste de medlemssystem, som aviserar medlemmarna att ta in avgifter, anpassas och byggas om.

Skarp kritik från facken
På måndag eftermiddag träffade de fackliga tungviktarna som TCO:s Sture Nord och LO:s Wanja Lundby Wedin regeringsföreträdare för att diskutera upplägget och tidsplanen för arbetslöshetsförsäkringen.

Kritiken efteråt var skarp, inte minst från Wanja Lundby Wedin.

Även Arbetslöshetskassorna samorganisation stämde in i kritiken, trots att kassornas grundläggande uppdrag, till skillnad från fackföreningarnas, egentligen ska handla om att administrera arbetslöshetsförsäkringen.

”Könsdiskriminering”
”Genom förslaget införs en strukturell könsdiskriminering” enligt organisationen och Peter Schönefeld, eftersom kvinnor i högre utsträckning är deltidsarbetande och alltså drabbas av en höjd avgift.

– Det drabbar ju framförallt kvinnor, deltidsarbetande kvinnor.

Du tycker att det här nya systemet innebär att det införs en strukturell könsdiskriminering i Sverige?

– Nja, jag tror inte att vi har skrivit att det införs en strukturell könsdiskriminering i Sverige. Vi har sagt att...

”Att genom förslaget införs en strukturell könsdiskriminering i Sverige” står det här?

– Ja.

Men finns det inte ett problem där, att ni ska vara en opolitisk organisation som bara hanterar a-kassorna och ändå skriver på det här sättet?

– Det har i varje fall inte våran styrelse bedömt är ett problem, säger Peter Schönefeld.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".