Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinsten får Volvo att se ljust på framtiden

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 12.31
Volvos vd Leif Johansson.

Det går bra för Volvo som på tisdagen presenterade sitt resultat för det tredje kvartalet. Vinsten på 3,1 miljarder kronor blev högre än vad analytikerna räknat med, och vd Leif Johansson är nöjd.

Trots att konjunkturen i USA ser ut att vända nedåt, vilket kommer att påverka Volvo nästa år, så var vd Leif Johansson nöjd.

– Vi hade framförallt stora utmaningar i att klara väldigt stora omställningar, det gällde att sätta nya motorer i stort sett i alla våra produkter. Det har varit ett tungt men ett framgångsrikt arbete, och det är jag glad och lycklig med, säger Leif Johansson.

Minskad produktion i USA
I USA kommer efterfrågan på lastbilar att dämpas, kanske med så mycket som 40 procent. Produktionen i Nordamerika kommer därför att behöva minskas under första halvåret 2007.

I Europa, och framförallt i Östeuropa, är orderingången fortfarande god enligt vd Leif Johansson.

– Orderingången ser väldigt stark ut inom hela koncernen, i Europa och Asien och även i USA när det gäller produkter som inte är lastbilar. Däremot så har vi en nedgång på tunga lastbilar i Nordamerika i början på året, säger han.

Volvos stora kassa har varit ett hett samtalsämne under våren och sommaren, inte minst genom spekulationerna kring ett riskkapitalbolags köp av aktier i Volvo.

Öppen för nya köp
Hur Volvo ska använda kassan ska diskuteras. Nu har företaget ett avtal om att köpa 70 procent i ett kinesiskt hjullastartillverkarföretag, vilket skulle ge Volvo en betydligt starkare position på den stora kinesiska marknaden.

Köpet måste fortfarande godkännas av kinesiska myndigheter, men Leif Johansson håller dörren öppen för fler köp.

– Det är ju så att vi har spenderat sex miljarder kronor nu på ett halvår, så vi har använt en del av kassan men vi har fortfarande en kassa kvar. Styrelsen säger då att vi inte kommer att sitta med en kassa kvar om vi inte har definierade syften med att ha den kvar, och det gäller fortfarande.

– Men när det gäller vilka förvärv vi tänker på, eller hur de ser ut, så är det bäst att prata förvärv när man gjort dem, inte innan.

Men spenderbyxorna fortsätter att vara på?

– Nej, jag tycker inte vi har några spenderbyxor på, vi har ett seriöst intresse av att växa koncernen på ett ansvarsfullt och bra sätt med aktieägarnas pengar. Det tänker vi fortsätta med, säger Leif Johansson.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".