Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Även arbetslösa får dyrare a-kassa

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 05.00

Även arbetslösa kan drabbas av höjd a-kasseavgift med upp till 50 kronor i månaden. Det hävdar flera a-kassor. Orsaken är att förslaget för med sig ökade administrativa kostnader, som det inte finns pengar till.

– Den enda möjligheten vi har att hämta in kostnaden för att få täckning för den är via den ordinarie medlemsavgiften. Det kan bli en konsekvens för vår a-kassa som för andra a-kassor, att man måste höja den grundläggande avgiften, säger Harald Petersson, som är föreståndare för Handelsanställdas a-kassa.

Det blir en högre avgift för de arbetslösa?

– Ja, det blir det också. Det blir en högre avgift för alla våra medlemmar, säger han.

I regeringens förslag om höjd a-kasseavgift sägs arbetslösa vara undantagna, men nu visar det sig att de arbetslösa löper stor risk att drabbas av höjd avgift.

De är inte undantagna höjningar som går till ökade adminstrativa kostnader.

Kontroll kostar
En följd av a-kasseförslaget blir att a-kassorna varje månad tvingas kontrollera vem som har arbetat och vem som varit arbetslös för att veta vad varje medlem ska betala.

Kontrollen kräver betydligt mer jobb än idag när alla betalar samma avgift. Det gäller särskilt a-kassor där medlemmarna går ut och in i arbetslöshet via tillfälliga anställningar.

Fastighetsanställdas a-kassa med drygt fyra tusen arbetslösa är en av dem.

Ökad administration betyder sannolikt ökade kostnader som får betalas av såväl arbetslösa, som arbetande medlemmar, säger Eva Ytter på Fastighetsanställdas a-kassa.

– Vi får en mer omfattande administration. det är medlemmarna i en kassa som betalar administrationen som behövs. Därför får alla solidariskt vara med och betala, vare sig man är arbetslös eller inte, säger Eva Ytter.

50 kronor i månaden
Enligt Eva Ytter kan höjningarna bli upp till 50 kronor i månaden för de arbetslösa.

Från regeringshåll kommenterar man de eventuella avgiftshöjningarna för arbetslösa genom att Eva Uddén Sonnegård, arbetsmarknadsministerns närmaste medarbetare, konstaterar att a-kassorna har rätt att ta ut en avgift för ökade kostnader.

– De har både en rätt och skyldighet att ta ut en administrativ avgift som täcker deras kostnader, men de har också ett egenintresse i att hålla tillbaka höjningen, säger Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".