Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gemensamt EU-program mot alkohol

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 16.54

För första gången lägger EU-kommissionen fram ett gemensamt program för att få människorna i EU-länderna att dricka mindre alkohol. Ungdomsfylleriet och trafikolyckorna som orsakas av alkohol har ökat mycket i unionen.

EU-kommissionen tecknar en mörk bild av det ökande alkoholmissbruket i Europa. 25 procent av dödsfallen bland unga män mellan 15 och 29 år, och 10 procent av dödsfallen bland unga kvinnor orsakas av alkohol.

10 000 européer omkommer varje år i trafikolyckor som orsakas av alkohol, allt fler barn till missbrukande mödrar föds med alkoholskador.

Medger att åtgärder krävs
Även EU-länder som haft mycket liberal alkoholpolitik medger nu att det krävs åtgärder framförallt mot det tilltagande ungdomsfylleriet.

Men EU-kommissionens alkoholpolitiska strategi som presenterades på tisdagen utsattes genast för kritik.

Europeiska hälsolobbyister anser att strategin är för vag och kraftlös. EU:s ledning slår nämligen fast att den inte tänker föreslå gemensam lagstiftning för att bekämpa alkoholmissbruket i Europa.

Alkoholpolitiken förblir nationell
Alkoholpolitiken ska vara nationell även i fortsättningen men EU-kommissionen föreslår nu att EU-länderna ska enas om gemensamma mål – minska trafikolyckorna, skydda unga människor och ofödda barn från alkoholens skadeverkningar.

Det ska ske genom information och utbildning. Längre än så kunde EU-kommissionen inte komma. Oenigheten om hur alkoholmissbruk bäst bör bekämpas är fortfarande mycket stor mellan EU:s medlemsländer.

Så stor att det beskrivs som en framgång att deras kommissionärer nu kunnat presentera detta första embryo till en alkoholpolitisk strategi.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".