Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt försvarar Bildts aktieinnehav

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 17.15

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar att utrikesminister Carl Bildt äger aktier och optioner i investmentbolaget Vostok Nafta, med kopplingar till ryska staten. Bildt måste vara uppmärksam så att han inte är jävig i enskilda beslut, men han kan behålla aktierna, menar Reinfeldt.

– Det gäller honom och alla andra aktieinnehavare i regeringen, att det är precis de reglerna som gäller för dem, att det får inte komma i konflikt med regeringsformen och det får i varje enskilt fall prövas utifrån förvaltningslagens jävregler, säger Fredrik Reinfledt.

– Så att det inte kan misttänkas att man har varit med och påverkat beslut som kan ha koppling till ens egna ekonomiska förhållanden.

Vostok Nafta äger delar av ryska energijätten Gazprom, som bland annat vill dra en gasledning under östersjön. Dessutom kritiseras Ryssland ofta för att använda sina energileveranser som ett maktmedel i sin utrikespolitik.

Har KU-anmälts
Bildt har fått kritik och även KU-anmälts för att han inte säljer sina aktier och optioner i företaget.

Men Fredrik Reinfeldt tror inte att Bildts ryska aktieinnehav kommer att påverka hans politik. Om det skulle finnas risk för att Bildt skulle kunna vara jävig får man pröva om i varje enskilt politiskt ärende om det är så.

Vill inte komma med kritik
Han ville inte ha själv komma med någon kritik mot Bildts innehav av aktier och optioner.

– Vi har inte ett läge där regeringschefen gör enskilda aktieägareförhör och sedan bestämmer sig själv för om han tycker det är lämpligt eller inte. I det här läget tycker jag att det är väldigt viktigt att man baserar sig på lagar och regler som de ser ut, lika för alla, säger Fredrik Reinfeldt.

– Och sen att vi ger offentlighet till vårt respektive innehav och sen kan svenska folket och eventuella kritiker förhålla sig till det i den offentliga debatten. Då tycker jag att vi på alla delar har fullgjort det som är vår skyldighet.

Hur stor är risken är att en ministers aktieinnehav kan bli en belastning även om det inte är emot regler?

– Det hoppas jag verkligen inte, jag vill inte hamna i ett läge där vi börjar misstänkliggöra ägande i Sverige.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".