Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Plavsic nådeansökan fråga för regeringen

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 22.00
Plavsic.

Den före detta presidenten i den Bosnien-serbiska republiken, Biljana Plavsic, har begärt nåd från det fängelsestraff hon avtjänar på Hinsebergsfängelset utanför Örebro.

Biljana Plavsic dömdes till 11 års fängelse för krigsförbrytelser av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för drygt tre år sedan.

”Fel att bevilja nåd”
Det vore att sända ut helt fel signaler om hon skulle friges nu menar Ove Bring, professor i folkrätt.

– Det vore väldigt olyckligt om Sverige skulle bli känt som ett land som man inte kan samarbeta med i sådana här internationella straffrättsliga sammanhang, därför att den svenska lagstiftningen innebär att man underminerar de internationella besluten, säger han.

Har erkänt sig skyldig
Den nu 76-åriga Biljana Plavsic dömdes i februari 2003 till elva års fängelse av krigsförbrytartribunalen i Haag. Hon gjorde det för sin roll i förföljelsen av bosniska muslimer under kriget i Bosnien.

Plavsic har erkänt sig skyldig till brott mot mänskligheten under kriget. Hon begärde själv att få sitta av sitt straff i Sverige och placerades på Hinseberg sommaren 2003.

Svenska fängelset inte tillräckligt bra
Bosniens FN-ambassadör som skickat in nådeansökan till justitiedepartementet skriver att Plavsic tycker att förhållandena i det svenska fängelset är dåligt och regeringen bör frige henne av humanitära skäl.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som vid tiden för rättegången var FN:s fredssamordnare i Bosnien, vittnade till Plavsics förmån och beskrev hennes agerande efter kriget som modigt. Frågan nu är om Carl Bildt kan vara med och behandla hennes nådeansökan.

– Om det nu är som så att det föreligger ett sådant ärende så avgörs det av andra i regeringen än jag. Jag vill inte kommentera det över huvud taget innan jag vet någonting om det, av lätt insedda skäl.

Om Plavsic skulle få nåd skulle det kunna få allvarliga konsekvenser menar Ove Bring.

– Ja, jag tror det sänder helt fel signaler. Jag är väldigt orolig för att det i Sverige går lös många krigsförbrytare. Inte bara från Bosnien och forna Jugoslavien utan också från Irak. Folk som kommer ifrån Saddam Husseins gamla garde, så att säga. Som har fått uppehållstillstånd eller beviljats asyl i Sverige, säger han.

– Och det ger signalen att vi inte tar det här med krigsförbrytelser på allvar. Och det vore beklagligt.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".