Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska par väljer kön på barn utomlands

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 05.49

Ett tiotal svenska par har sökt hjälp för att välja kön på sitt barn genom en läkare i Storbritannien. Genom att utföra en behandling på Cypern, går det att kringgå bestämmelserna som gör det olagligt i Sverige.

– Om ett par vill ha en pojke, lägger vi tillbaka de manliga embyona. Vill de ha en flicka lägger vi tillbaka de kvinnliga embryona i livmodern, berättar läkaren Paul Rainsbury.

Läkaren Paul Rainsbury, förklarar hur det går till. Till hans klinik i England kommer par som önskar ett speciellt kön på sitt nästa barn.

Bättre könsbalans
Det är ofta par i 30-35 årsåldern, som redan har två eller tre barn, som kommer till honom. Ofta har de enbart flickor eller enbart pojkar och vill ha, som Paul Rainsbury uttrycker det, ”bättre könsbalans” i familjen.

För motsvarande cirka 180 000 kronor får kvinnan först genomgå en hormonbehandling så att hon producerar uppemot tio till tolv ägg. 
Efter att de befruktas könsbestäms dessa embryon redan efter tre-fyra dagar. Embryot består då bara av sex till åtta celler.

Det ägg som har önskat kön återförs sedan in i kvinnan för fortsatt graviditet.

Kringgå lagen
Behandlingen sker delvis på Cypern, dit paren får ta sig för att kringgå lagstiftning, som bland annat i England och i Sverige förbjuder så kallad PGD- behandling, om det inte finns särskilda medicinska skäl för den.

Det här har lockat också svenska par.

– Jag har haft flera svenska par, varav ett par, flera behandlingar varit framgångsrika, säger Paul Rainsbury.

Totalt tror han det handlar om tio, tolv svenska par som sökt hjälp att välja kön på sitt önskade nästa barn.

Tveksam metod
Förfrågningarna till Paul Rainsburys klinik om detta ökar med 15-20 procent per månad, säger han. Han ser själv inga som helst etiska problem med att välja kön på sitt kommande barn.

Lennart Nordström, verksamhetschef vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset, har en helt motsatt uppfattning.

– Att ställa metoden till förfogande för att välja kön känns inte alls rimligt, tycker jag i min etiska värdering. Det som kan försvara honom är väl hans egen plånbok, säger Lennart Nordström, på Karolinska universitetssjukhuset.

Anders Wennersten, Studio Ett
anders.wennersten@sr.se


Mer om detta i Studio Ett i P1 efter klockan 17.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".