Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyttfåglar stort problem för jordbrukare

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 06.03
Gasolkanon mot gässen.

På många håll i landet har gäss och tranor blivit ett allt större problem för lantbruket. Förstörda skördar kostar miljonbelopp varje år. Nu ska olika myndigheter kraftsamla för att minska skadorna.

Lars Engholm i Hovs Säby utanför Vadstena har prövat speciella betesåkrar dit han försöker locka fåglarna för att rädda resten av markerna.

– Vi går där vi sådde korn i våras. Gässen har trampat ner och betat av kornet. På det här området ska de vara och beta, säger Lars Engholm.

Lars Engholms gård ligger bara ett stenkast från fågelsjön Tåkern, där tranor och gäss nu passerar i tusental till glädje för fågelvänner.

Har blivit bättre
Baksidan är förstörda odlingar när fåglarna mumsar i sig av grödan. Genom att låta fåglarna hållas på den speciella betesåkern med ärtor och korn har dock situationen blivit betydligt bättre, tycker Lars Engholm.

– Ja, det tycker jag. De sista åren, när vi haft gåsåkern, har vi lyckats få in gässen på de områdena. Grannarna är nöjda också, säger han.

Problemet finns framför allt kring de stora fågelsjöarna. Varje år betalas runt 1,5 miljon kronor ut i skadeersättning på grund av fåglar. 

Det är troligen bara toppen på ett isberg, eftersom många lantbrukare inte ens känner till ersättningen.

Problemet ökar
Antalet fåglar har ökat de senaste åren och problemet har blivit större, enligt Per Isberg på Naturvårdsverket.

– Det är ett väldigt stort bekymmer. Vi har det i stort sett över hela landet, där vi har gäss och odlad mark. Populationen ökar och då får vi problem med ökat tryck på odlad mark, eftersom det är så de skaffar sig föda, säger Per Isberg.

Vid en konferens nu i veckan träffades flera av de mest drabbade länen för att tipsa varandra om praktiska åtgärder.

I Östergötland har länsstyrelsen arbetat hårt med frågan, betesåkrar är ett sätt, olika skrämseltekniker ett annat, gasolkanoner, smällare, fångstnät och till och med anställda skrämselkonsulenter som hjälper lantbrukare.

”Så de kan leva sida vid sida”
Thomas Modin på länsstyrelsen anser att man har mycket att vinna på att minska problemet.

– Då minskar konflikterna mellan jordbrukarna och intresset att härbärgera våra flyttfåglar, som vi har ett internationellt ansvar för vid de typiska fågelsjöarna Tåkern och Hornborgasjön. Där har vi ett nationellt åtagande. Men det blir på bekostnad av jordbrukarna, som får utspisa gässen och tranorna. Vi vill arbeta för att minimera skadorna, så att gässen och jordbrukarna ska kunna leva sida vid sida.

Då ökar acceptansen för att man satsar på fågelsjöar också?

– Precis, det är ju önskvärt, säger Thomas Modin på länsstyrelsen i Östergötland.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".