Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Försvaret svarar inte om Estonia"

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 06.46

Miljöpartisten Lars Ångström hävdar att Försvarsmakten medvetet undviker att svara på Justitiekanslern, JK:s, frågor om hemliga dykningar vid fartyget Estonia strax efter förlisningen för 12 år sedan. Försvaret väljer att svara på frågor som rör den egna myndigheten.

På tisdagen fick JK ett skriftligt svar från Försvarsmakten, där försvarsmakten väljer att bara svara på frågor som rör den egna myndigheten.

– Det är intressant därför att man slår fast att man själv inte har varit nere och dykt eller låtit någon annan dyka, men man svarar inte på den andra frågan som JK ställt om vilken kunskap det finns inom försvarsmakten om de som var nere och dök på Estonias lastdäck dygnen efter förlisningen, säger Lars Ångström.

Det var i mitten av september som Lars Ångström anmälde Försvarsmakten till Justitiekanslern, som då valde att inleda en granskning. Det är den första granskningen av en svensk myndighets hantering av frågor kring Estonia.

Missnöjd med svaret
På tisdagen kom Försvarsmaktens svar på JK:s frågor om hemliga dykningar vid Estonia precis efter att fartyget sjönk.
Lars Ångström menar att det finns bildbevis på det i filmer, som bland annat visar att räcken sågats av vid Estonias ombordkörningsramp.

– Det finns olika spekulationer om varför man tagit sig in på lastdäck, men uppenbarligen har det funnits något mycket värdefullt på däcket. Det ligger inte långt bort att tro att det fanns någonting som hade med militärt material att göra med bakgrund av att vi idag vet att man har erkänt att Estonia utnyttjades för militära transporter, säger han.

Mörkar information
Lars Ångström är besviken på Försvarsmaktens svar till JK. Han tror att de medvetet undanhåller information.

– Alternativet är att man är inkompetenta och inte kan läsa frågeställningarna från JK. Det är väldigt lätt när det är två frågor att välja att bara svara på den ena och inte på den andra. Jag har svårt att föreställa mig att det inte skulle vara medvetet, säger Ångström.

Avvisar kritiken
Det stämmer inte, säger Staffan Dopping, som är Försvarsmaktens informationschef. Vi försöker inte dölja något, säger han.

– Vi är beredda att svara på alla frågor som JK ställer, men vi vill svara på ett sätt, där vi faktiskt vet att vi svarar korrekt. Det är inte möjligt för oss att svara med samma höga krav på säkerhet och saklighet att svara på sådant som inte är vår verksamhet. Vi har inte några indicier, som tyder på att några andra har dykt de här dagarna som är aktuella, säger Försvarsmaktens informationschef Staffan Dopping.

Varför kunde inte det stå i remissvaret?

– Därför att det är inte ett påstående med riktigt samma höga säkerhet. Vi vet inte hundraprocentigt att det inte kan ha varit någonting. Då väljer vi att inte svara som om vi visste hundraprocentigt, säger Staffan Dopping på Försvarsmakten.

Mari Forssblad
mari.fossblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".