Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

WHO vädjar om ökad vaccintillverkning

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 05.00
Det fattas flera miljarder doser.

Både FN och Världshälso-organisationen, WHO, varnar för att det tillverkas för lite influensavaccin i världen. Dagens produktion räcker till några få procent av världens befolkning. Hotet från fågelinfluensan och andra pandemivirus är långt ifrån över, hävdar de.

Men i Sverige ligger planerna på en vaccinfabrik på is. SBL Vaccines är en av de potentiella vaccintillverkarna, vi hör deras forskningschef Björn Gustafsson.

– Idag är produktionskapaciteten kraftigt begränsad. Det produceras i storleksordningen 300 miljoner doser om året. Det räcker inte på långa vägar, säger Björn Gustafsson.

Miljarder doser fattas
Det fattas flera miljarder doser av influensavaccin för att täcka behovet vid en pandemi, enligt WHO:s vaccinexpert, som nu vädjar till världen om en mångmiljonsatsning för att öka vaccintillverkningen.

FN:s fågelinfluensaexpert David Nabarro, säger att de hälsoansvariga måste bibehålla beredskapen inför hotet från fågelviruset, som hittills infekterat 256 människor och dödat 151.

Skulle fågelinfluensan eller troligare någon annan variant av influensavirus orsaka en pandemi är Sverige ett av de länder som inte har tillräckligt med vaccin, säger Björn Gustafsson vid SBL Vaccines.

– Ja, då är det så att landstingen och Socialstyrelsen har upphandlat antivirala medel. Det är det som kommer att stå till buds då. Då finns det inget vaccin, säger han.

Öka normala kapaciteten
WHO uppmanar nu alla länder att driva vaccinkampanjer mot den årliga influensan så att tillverkarna kan öka sin normala kapacitet.

Dessutom måste ländernas hälsomyndigheter se till att det finns överkapacitet i fabrikerna när pandemin kommer, enligt WHO-planen.

I Sverige ligger förhandlingarna mellan staten och vaccintillverkarna om en ny vaccinfabrik nere.

Enmansutredaren Lars Rekke väntar på den nya regeringens klartecken till fortsatta förhandlingar. Först i nästa vecka får han träffa folkhälsominister Maria Larsson för att diskutera frågan.

Starkt försenad
Den planerade vaccinfabriken är redan starkt försenad. Det innebär ytterligare väntan för de läkemedelsbolag och andra företag, som anmält intresse att samverka med svenska staten för en inhemsk vaccintillverkning.

SBL vaccinies är en av en handfull bolag som får fortsätta vänta.

– SBL Vaccines är den enda vaccinproducenten i Sverige. Vi har redan idag en befintlig organisation för produktion, kvalitetskontroll och distribution av vacciner över Sverige. Det skulle kunna vara en naturlig partner, säger docent Björn Gustafsson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".