Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan 29 oktober

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 12.46

Nya böcker om Irakkriget och dess strateger i Vita huset kommenteras i en rad tongivande internationella publikationer.

Den amerikanska författaren Joan Didion tecknar i New York Review of Books ett porträtt av vicepresidenten Cheney, grundat på en rad böcker, bland andra Hans Blix bok Disarming Iraq, Avväpna Irak, från 2004 och en bok av John Nichols där Cheney kallas den mäktigaste vicepresidenten i USA:s historia.

Cheney, som handplockades av nuvarande försvarsminister Rumsfeld redan till president Fords stab i Vita huset på 70-talet, beskrivs i porträttet i New York Review of Books som en oförtröttlig försvarare av presidentens makt även när lagliga hinder står i vägen. Under Bush har Cheney hävdat att presidentmakten i USA sen årtionden försvagats av sådant som Watergateaffären och Vietnamkriget. Cheney vill dock inte kalla Watergate för en kriminell affär och Vietnamkrigets syfte var ädelt, enligt Cheney. Som själv dock inte deltog på grund av vad han kallat ”andra prioriteringar”.

2002 förklarade Cheney att en invasion i Irak skulle påskynda den israelisk-palestinska fredsprocessen och när Colin Powell samma år varnade för omvärldens reaktion om FN skulle åsidosättas var Cheneys svar ” det är Saddam saken gäller, inte omvärldens reaktioner”. Tidigare i år förklarade Cheney för Fox News att USA i Irak ”fundamentalt ändrat historiens förlopp, något som blir en enorm fördel både för regionen och för USA”. 

I Hans Blix bok Avväpna Irak redogörs för ett antal möten med bland andra Cheney. 2002 förklarade Cheney att de av Blix ledda Irakinspektionerna ”i bästa fall var värdelösa”. De kan tillochmed ”invagga oss i falsk säkerhet”, hette det. Blix intryck av Cheneys person är ”en mer än självsäker VD”. USA skulle inte tveka att misskreditera inspektörerna, hade Cheney också förklarat enligt Blix bok.

Tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel uppmärksammar stort gamle Watergateavslöjaren Bob Woodwards bok State of Denial. Där framgår bland annat att president Bush förklarat för sin försvarsminister att krigsplaneringen inför Irakkriget skulle hållas hemlig - ”inga problem” ska ha varit Rumsfelds svar. Ingen i Bushregeringen tycktes oroa sig för vad som skulle hända i Irak efter en invasion. Atmosfären i Vita huset beskrivs av en återkommande besökare med kritiska synpunkter som ”ett gammaldags kungahov med känsla för goda skämt och där bara goda nyheter förväntades”. 

I nämnda New York Review of Books skriver John Gray om den kände finansmannen, politiske tänkaren, m.m. George Soros bok ”The Age of Fallibility”, ”Felbarhetens tidsålder”. Soros med gamla erfarenheter från diktaturens östeuropa, har talat om USA:s utrikespolitik under Bush som präglat av nykonservatism, marknadsfundamentalism och också en religiös fundamentalism som plockat upp gammal medeltida retorik om de utvaldas kamp mot världens ondska. Bushretorikens religiösa trådar bakåt har också utretts i böcker som Kevin Phillips American Theocracy.

11-septemberattacken utlöste apokalyptiska stämningar som har djup resonans i breda högerkristna befolkningsskikt i USA, skriver John Gray i New York Review of Books. George Soros menar också att vi inte får tro att upplysta liberala demokratiska samhällen skulle vara så mycket bättre vaccinerade mot irrationella föreställningar än diktaturer. Eller dess ledare vara så mycket mer villiga att rätta till politiska felbedömningar eller lära av historien.

Idag tycks exempelvis det centralstyrda Kina manövrera mer klokt på den internationella arenan än USA, och bedriva en utrikespolitik mer byggd på pragmatiskt verklighetssinne än irrationella religiösa profetior om världens goda och onda krafter, menar artikelförfattaren i New York Review of Books.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".