Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alkoholen kostar 20 miljarder varje år

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 16.30

Alkoholkonsumtionen kostar samhället minst 20 miljarder kronor per år. Det har forskare från Stockholms och Lunds universitet kommit fram till i en ny undersökning som är den första i sitt slag.

Det har inte tidigare gjorts någon så omfattande undersökning av kostnaderna för alkoholkonsumtion. Forskarna har tittat på vad all alkoholkonsumtion kostar samhället, till exempel missbruksvård, förtidspension, brott som är relaterade till att man druckit alkohol och den största posten: sjukskrivningar.

Summan hamnar på 20 miljarder kronor för år 2002. Det kan jämföras med kostnaderna för rökning, som året innan hamnade på 26 miljarder kronor enligt Folkhälsoinstitutet.

Samhället sparar också pengar
Eftersom alkoholhaltiga drycker i låga eller måttliga mängder ibland kan ha en skyddande effekt, till exempel mot hjärtinfarkt, så har man också räknat med att samhället sparar in en del pengar.

Sådana beräkningar är omtvistade, men tar man bort de positiva effekterna hamnar kostnaden på 29 miljarder kronor istället.

Kostnader för anhörigas påverkan
För första gången i världen har man också räknat på kostnaden för hur de anhöriga till dem som dricker påverkas, och där är kostnaden nio miljarder kronor, men de är inte inräknade i den tidigare nämnda summan.

Klara Hradilova Selin, sociolog på Stockholms universitet, berättar hur de anhöriga påverkas.

– Till exempel hur det är med sociala kontakter, hur ofta man känner sig deprimerad, hur väl man sover, om man kan förflytta sig lätt eller inte, om ens ekonomi är tillfredsställande och liknande frågor, säger hon.

”Kostnaderna är ännu högre”
Sven Andreasson, som är avdelningschef på Folkhälsoinstitutet och jobbar med alkoholfrågor, tycker att undersökningen är bra, men säger att forskarna varit försiktiga. Han tror att kostnaderna är ännu högre, till exempel sjukvårdskostnaderna.

– Vi har tidigare sagt att uppemot fem procent av sjukvårdens kostnader troligen kan tillskrivas alkohol. Det skulle innebära i storleksordningen tio miljarder kronor. I den här beräkningen så sätts det till tre miljarder kronor, så det är en avsevärd skillnad, säger han.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".