Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

JK vill ha ytterligare svar om Estonia

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 04.00
JK Göran Lambertz.

Justitiekansler Göran Lambertz kräver nu ytterligare svar från försvaret om dykningar ner till Estonia. Göran Lambertz underkänner det skriftliga svar som Försvarsmakten presenterat.

I de svaren sägs att Försvarsmakten inte gjorde några dykningar, men det framgår inte om Försvarsmakten kände till om några andra dykningar gjordes, säger justitiekanslern, JK.

– Nu vill jag ha svar på om man känner till att det har förekommit några dykningar i huvudtaget. Om man känner till några andra dykningar än sina egna, säger Göran Lambertz.

Kan det också finnas dykningar som då var hemliga inom andra delar av försvaret som inte tillhörde själva Försvarsmakten 1994?

– Jag vet ju inte om det har förekommit något sådant, jag känner inte till det. Men jag förutsätter att om man känner till den sortens dykningar så ger man mig ett svar på det.

Justitiekanslern är alltså missnöjd med svaret från Försvarsmakten. Han anser inte att det ger svar på frågan om försvaret känner till om det förekommit dykningar ner till vraket efter passagerarfärjan Estonia.

JK-anmälde frågan
Det är miljöpartisten Lars Ångström som JK-anmälde frågan om det förekommit dykningar mellan den 28 september, då Estonia förliste, och den 2 oktober 1994.

Ångström nämner bland annat officiella bilder som visar ett avskuret räcke liggande bredvid Estonias för.

Han namnger också nio personer som han tycker ska frågas ut om eventuella dykningar. Enligt Göran Lambertz har ingen av dessa kontaktats. En del kan ha tystnadsplikt som militär personal.

Inget hinder
Men enligt Göran Lambertz är det inte något hinder. Försvaret ska ändå kunna få fram information, säger JK.

– Det är naturligtvis viktigt eftersom det påstås att det kan finnas den här sortens kunskap, och då vill jag veta om det gör det. Saken bör klaras ut, finns det sortens kunskap så är det viktig kunskap som bör komma fram, och finns den inte så bör vi få veta det, säger Göran Lambertz.

På vilket sätt påverkar det själva Estoniahaveriet, om det nu har varit dykningar där?

– Det kanske inte alls påverkar, jag vet inte. Det kanske kan ha varit dykningar av annat skäl. Men vi bör i alla fall få veta om det eftersom det har pågått så mycket spekulationer.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".