Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny rysk kris under uppsegling?

Publicerat måndag 5 augusti 2002 kl 15.52
Efter några år med snabb tillväxt börjar nu den ekonomiska utvecklingen i Ryssland att stagnera, pessimisterna talar om att en ny allvarlig kris kan stå för dörren.
Det försämrade läget i Ryssland har inget eller mycket litet med den internationella finansoron att göra, det handlar om hembrygda problem - och de kan tolkas som att den andningspaus som den jättelika devalveringen för fyra år sen gav - nu är över. Då devalverades rubeln med två tredjedelar efter att ekonomin kollapsat. Och helt enligt läroboken gav det en vitamininjektion. År 2000 växte BNP med 9 procent, förra året med 5 procent men i år kan tillväxten stanna på kanske bara 3,5 procent, tendensen ar oroande anser många och då ska man komma ihåg att tillväxttakten i industrin faller ännu snabbare. Allvarligt för tillväxten på sikt är att inhemska investeringar har stagnerat medan de utländska investeringarna i Ryssland sjunker; och företagens vinster har halverats. Moskva-börsen som länge steg och sen höll emot den internationella nedgången har nu också den sjunkit kraftigt. Dessutom börjar gamla obehagliga företeelser som man trodde för alltid var glömda att så smått komma tillbaka, nämligen att den offentliga sektorn släpar efter med lönebetalningen till anställda och att företag som har brist på likvida medel åter idkar byteshandel med varandra. De första tecknen börjar också komma på att det försämrade laget slår mot statsfinanserna. Regeringen hade ursprungligen räknat med ett överskott i budgeten för nästa år på 1,5 procent av BNP, för några dar sen reviderades den siffran ner till 0,5 procent.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".