Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stödet till tredje världen har ökat, enligt Schori

Publicerat måndag 5 augusti 2002 kl 16.20
Sveriges FN-ambassadör Pierre Schori avfärdar den statsvetenskapliga undersökning, som på måndagen publicerades på Dagens Nyheters debattsida och som hävdar att Sveriges stöd till tredje världen har minskat. Sverige röstar i FN allt oftare med västvärlden och mot tredje världen, enligt undersökningen.
Men enligt Pierre Schori är detta en mekanisk slutsats utan återspegling i verkligheten. Han kallar slutsatserna för en ovetenskaplig augustianka och hävdar att det i själva verket är tvärtom. EU:s politik har ändrats Pierre Schori, som under de undersökta två senaste decennierna haft en central roll i socialdemokratisk utrikespolitik, hävdar att det inte är svensk utrikespolitik som förändrats utan EU:s, som blivit mer svenskt socialdemokratisk. Sveriges kollissioner med den s k tredje världen i FN-omröstningarna är inte ett uttryck för minskad solidaritet, utan olika syn på kvinnors rättigheter och människorätt i bredare mening, enligt Schori. Trendbrott 1990 Martin Sjöstedt på Göteborgs universitet, som gjort undersökningen, vidhåller att 1990-talet innebar ett trendbrott i svensk utrikespolitik, mot större västorientering. Detta främst under Carl Bildt som statsminister, men att Göran Persson och Anna Lindh har fortsatt den politiken.
Bengt Therner
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".