Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart med odling av hampa som energigröda

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 07.35

Uppdaterad 09:08
Det kommer åter att bli tillåtet att odla hampa som energigröda i Sverige. Odling av industrihampa blir tillåten från nästa odlingssäsong, sa jordbruksminister Eskil Erlandsson i P1-morgon på torsdagen.

Flera lantbrukare har framgångsrikt odlat och förädlat industriell hampa det senaste året i ett projekt i Gävleborg.

– Jag tycker att hampan är en bra gröda, det är bara hoppas på att det går att få avsättning och att det blir någon förädling på det, säger Gunnar Westman, en av försöksodlarna i Mårdäng utanför Gävle.

Det finns ett stort hopp till hampan bland norrlandsbönderna, inte minst de som bedriver ekologiskt lantbruk eftersom hampan visat sig ta bort ogräset och berika marken så att den gröda man odlar följande år, till exempel havre, blir bättre.

Från och med i somras får hampaodlare inom EU lika stort stöd oavsett om hampan odlas för att få fram fiber eller energi.

I Sverige är det inte ens tillåtet att odla hampa som energigröda, utom under särskilda omständigheter som i till exempel Gunnar Westmans fall.

”Lagen bör ändras”
Eftersom oljekommissionen i sin senaste rapport lyfter fram hampan som energigröda, och det senaste landsbygdsutvecklingsprogrammet vikt extra pengar till bioenergi, bör lagen ändras anser forskaren Peter Norberg som är den som drivit hampaprojektet i Gävleborg.

– Hampan är en ledstjärna för det här nya småskaliga jordbruket, där vi försöker undvika transporter, där vi försöker få igång förädling på gårdsnivå och se till så att vi föräldrar våra varor inom jordbruket på ett bra sätt, säger han.

Blir pellets
De två hektaren med frodig hampa på Gunnar Westmans mark ska förhoppningsvis pressas till pellets eller briketter för värme. Förhoppningen är att odling och lokal förädling av hampa ska bli en stadig inkomstkälla.

– Jag, absolut. Att vi måste försöka få en förädling i de här trakterna i närheten så att vi slipper de långa transporterna. Jag hoppas ju verkligen på att det kan bli något av det här och att man kan få ett hyfsat pris för det, säger Gunnar Westman.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".