Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken höjde reporäntan

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 12.00
Ingves.

Riksbanken höjde reporäntan med en kvarts procentenhet på torsdagen. Det är den femte höjningen av räntan i år. Anledningen är att Riksbanken på sikt ser tecken på en ökande inflation. Fler höjningar är att vänta, enligt riksbankschefen Stefan Ingves.

– Hur snabbt man ska gå fram med räntehöjningar är en svår fråga. Den inflationsprognos vi publicerar idag visar att inflationen bedöms ligga något under målet på två års sikt, sade Stefan Ingves när riksbanken presenterade räntehöjningen.  

Det blev en höjning, trots att inflationen i dag är låg. När riksbankschefen på torsdagsförmiddagen talade inför finansutskottet, så talade han mycket om en stark svensk ekonomi som utvecklas bra, men på lite längre sikt lurar inflationen runt hörnet.

– För att säkerställa en inflation nära målet och bidra till att ekonomin utvecklas på ett balanserat sätt beslutade vi igår att höja reporäntan med 0,25 procentenheter, sade Stefan Ingves.

Höjningen var väntad
En höjning av reporäntan med en kvarts procentenhet, till 2,75 procent, var väntat. Det var den fjärde höjningen i år och ett led i strategin att hålla inflationstrenderna i schack.

Frågan nu är när nästa höjning kommer, men något klart svar på det ville inte riksbankschefen ge.

Riksbankens har länge talat om riskerna med de snabbt stigande priserna på bostadsmarknaden. Om priserna stiger för snabbt så finns risken för en ny fastighetssmäll.

Hoppas kyla av bostadsmarknaden
Med räntehöjningarna den senaste tiden hoppas Riksbanken kunna kyla av den heta bostadsmarknaden i och med att det blir dyrare att låna, i första hand kommer lån med rörlig ränta att stiga.

Stefan Ingves höjde i dag ett varningens finger.

– Man kan inte utesluta att det dessutom finns överdrivna inslag i den här utvecklingen, och att förväntningarna har blivit orealistiska om hur bostadspriserna ska utvecklas framöver.

– En bidragande orsak kan vara att räntan i den här konjunkturcykeln har sänkts till en historiskt låg nivå, och att det har lett till en överdriven ränteoptimism, sade Stefan Ingves.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".