Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen ser över lag efter elkonflikt

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 11.58
Mörk gata.

Regeringen kommer nu att se över lagen för att kunna hjälpa de flera tusen boende i nedre Tornedalen som levt i mörker sedan i somras. Elbolaget har inte satt på gatubelysningen sedan de kom i konflikt med kommunerna om betalningen.

– Jag tycker att man kan likna det som händer i den här kommunen med en gisslansituation.

– När du inte har en möjlighet att gå till någon annan, när du är tvingad att gå till en enda person som kan ge det som du måste ha för att klara dig, då är det nästan en gisslansituation. Monopol får inte utövas på det sättet, för då fungerar inte marknadsekonomin, säger Jan-Olov Westerberg, stabschef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Prishöjning med 33 procent
De boende i Övertorneå och delar av Haparanda saknar alltså gatubelysning. Ekfors Kraft, som äger nätet och svarar för leveranserna har inte satt på belysningen efter sommaren som en följd av en ekonomisk konflikt med kommunerna.

Dessutom har ägaren höjt elpriserna för privata abonnenter med 33 procent.

Det är just en kraftig prisökning som lett till konflikten med de två kommunerna. Kraftbolaget vill ha ytterligare tio miljoner kronor och när kommunerna sa nej, blev resultatet mörker.

Ägaren inblandad i flera tvister
Ärendet har nu gått vidare till Marknadsdomstolen, som på tisdag ska besluta om de ska ta upp ärendet.

Själva elnätet är välskött men leveranser och pappersexercis fungerar dåligt, och både ägaren Mikael Styrman och företaget är inblandade i flera tvister.

Det ledde förra året till att Energimyndigheten, efter en dom i länsrätten, beslutade om tvångsförvaltning. Både Vattenfall, som först fick uppdraget, och företaget Ackordcentralen, som tog vid, har dragit sig ur. De kan inte få ut nödvändiga uppgifter från kraftbolaget och utan statlig kostnadstäckning avsäger de sig uppdraget.

Ägaren tycker inte han har gjort fel
Men ägaren, Mikael Styrman, som sedan länge haft en konflikt med socialdemokraterna som han anser är översittare och motarbetar honom, anser att han inte gjort något fel.

– Om det skulle visa sig att jag har haft fel, ger jag mig med detsamma, säger Mikael Styrman.

Men det är långt dit?

– Jag kan inte säga att det är ett troligt scenario, säger han.

Det är nu osäkert vad som kommer att hända, ett alternativ är tvångsinlösen där Energimyndigheten mer eller mindre med våld tar över företaget.

Regeringen ska se över lagen
Då finns dock en oro för att elbolaget helt kommer stänga av ledningarna. Detta skulle resultera i att varken el och värme når bostadshusen och omkring 7 000 abonnenter berörs.

– Jag har givit order om att ta fram en rimlig lagstiftning som reglerar detta så att man inte behöver råka ut för detta i framtiden. Sedan får vi se hur vi från statens sida kan hitta en bra lösning på det och det undersöker vi skyndsamt nu, säger näringsminister Maud Olofsson.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

I samarbete med
SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".