Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk valjakt når inte upp till fångstkvot

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 12.34
Fångstskutorna klarade inte målet.

Norge har haft en rekordhög kvot för valfångst i år, 1 000 vikvalar, vilket väckt internationell kritik. Men när jaktsäsongen nu just avslutats så kan man konstatera att fångstskutorna inte klarade målet. Hälften av djuren sköts.

– I år har välfångstsäsongen gått sämre än vad vi hade förväntat. En kvot på 1 00 valar uppnåddes aldrig. Huvudorsaken till det är att det har varit dåligt väder, säger Halvard Johansen, avdelningschef på norska fiskedepartementet.

Dåligt väder är förklaringen, enligt norska regeringen. När det är blåsigt och vågor är det lättare att skadeskjuta valar, därför jagar man bara i fint väder, säger Halvard Johansen.

Jakt på våren
Det är framförallt på våren som jakten bedrivs då är det störst efterfrågan på valkött råder i Norge.

– Då är det vår, och folk vill grilla val i sina trädgårdar, säger Halvard Johansen.

Att exportera valkött och späck har gått trögt för Norge. Det är få som efterfrågar. Samtidigt som Norge summerar säsongen har Island hamnat i blåsväder med sitt beslut att starta med kommersiell valfångst.

Struntar i förbud
Båda länderna struntar nu alltså i det internationella förbudet mot kommersiell valfångst. Flera tungviktare i EU protesterade tidigare i år mot Norges rekordhöga valkvot, den högsta sedan åttiotalet.

Norska regeringen anser att underlaget för det internationella förbudet är alldeles för dåligt och att ekosystemet behöver jakten.

Under flera år har landet haft högre kvoter än vad man klarat av att skjuta, visar siffror från norska fiskedepartementet som Ekot tagit del av. Det antal som funnits kvar har överförts till året efter.

Varför har man då högre kvoter än vad man klarar av, frågar jag.

– Man sätter kvoter baserat på vad som kan vara förnuftigt att ta ut, hur mycket beståndet kan tåla, säger Harald Johansen.

”För att provocera”
Rasmus Hansson, generalsekreterare för Världsnaturfonden i Norge, tycker att det är underligt att kvoterna sätts högre än vad man klarar. Han tror att det är för att provocera.

– Det är en viktigt symbolisk effekt för Norge, att visa världen att man har så höga valkvoter, säger han.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".