Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nedläggning hotar vart tredje bibliotek i Västervik

Publicerat onsdag 10 januari 2007 kl 06.08

Lägg ner en tredjedel av de små filialbiblioteken på småorterna i Västerviks kommun det tycker bibliotekschefen i Västerviks kommun.

Västerviks kommun har ovanligt många små filialbibliotek och de är dyra att driva och få personer lånar böcker där.

Elisabeth Axelsson som är bibliotekschef i Västervik tycker alltså att de allra minsta filialbiblioteken kan läggas ner och att bara skolbiblioteken kan vara kvar. Istället vill hon satsa på ett färre antal filialer med en bokbuss som komplement.

På femton år har nära en tredjedel av biblioteksfilialerna i Sverige försvunnit men i Västerviks kommun är de fortfarande ovanligt många. Totalt är de tolv stycken.

Hur mycket det lånas hänger till stor del samman med hur många nya böcker eller cd-skivor man köpt in , enligt en rapport från svensk biblioteksförening från 2005.

-Det är svårt att få pengarna att räcka till böcker så att alla får nytt och fräscht. Det blir ju lite bristande kvalitet när det gäller nyheter, säger bibliotekschef Elisabeth Axelsson.

Allt färre lånar böcker på biblioteket. Omkring 20 procent färre böcker lånas ut idag jämfört med 1980 och det är främst utlåningen av skönlitteratur som minskar.

I Kalmar län lånar vi i genomsnitt fler böcker per invånare än i övriga Sverige; cirka nio böcker per år jämfört med dryga sju i riket. Flest böcker lånar man i Borgholms kommun; cirka 13 böcker per år. Medan Högsby kommuns invånare lånade minst antal böcker med drygt fem, kanske beroende på att man där flyttade huvudbiblioteket under 2005.

Trenden är alltså att de små filialbiblioteken läggs ner i Sveriges kommuner. Det senaste exemplet i vårt län är Nybro där man nyligen beslutade att filialerna i Alsterbro och Orrefors ska avvecklas under 2007.

Ett exempel på filialer som skulle kunna läggas ner i Västerviks kommun är den i Blankaholm, säger Elisabeth Axelsson. Där har man utöver utlåningen till skolbarnen ett fåtal låntagare, bara 34 personer lånade där förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".