Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägesrapport för ström- och telelösa

Publicerat onsdag 17 januari 2007 kl 11.26

Länsstyrelsen har sammanställt läget efter stormen när det gäller el och telefoni mm baserat på kommunernas rapporter. Så här såg det ut klockan tio på onsdagen.

EL:

Läget har förbättrats sedan tisdagen: ca 5 800 hushåll bland Eon:s kunder är dock fortfarande utan el. Bedömningen är att ungefär hälften ska få ström till kvällen och en försiktig prognos säger att samtliga ska ha ström på söndag. 250 elmontörer arbetar ute i fält.

Västervik: Ca 1300 abonnenter runt om i Västerviks kommun saknade ström på onsdagsmorgonen. Elbolaget Västerviks Kraft Elnät AB vill att kunder som fortfarande saknar ström felanmäler direkt till leverantören.

Emmaboda: Abonnenter söder om Vissefjärda kommer att få strömmen tillbaka under dagen enligt Eon. För abonnenter i området kommer därför strömmen att komma och gå då inkoppling av fler abonnenter sker. För Moshut, Mundekulla och Backabo är förhoppningen att dessa också får strömmen tillbaka idag. I Grimsgöl, Sibbahult och Törsbo undersöker kommunen möjligheten att få sätta in reservkraft.

KREAB ger följande besked: Vid lunchtid på idag kopplas Totemåla in. Under kvällen får Stångsmåla, Fornamåla, Nyttorp, Stångatorpet, Sutaremåla, Slottet och Ellingsmåla tillbaka strömmen. Torsdag eftermiddag blir enligt KREB abonnenter i Luvön, Eremitemåla och Sjunnamåla inkopplade. För övriga drabbade byar kommer nytt besked under onsdagkvällen.

Eon har öppnat informationskontor i kommunhuset Balder i Nybro och i kommunhuset Hultsfred.

Kalmar: Utlåning av reservelverk, gasolkaminer pågår till de mest drabbade invånarna som ej kommer få ström förrän om en vecka.

TELE:

Nästan 6 000 kunder hos Telia saknar fortfarande fast telefonförbindelse, varav ca 1200 i Oskarshamn, drygt 1100 i Emmaboda och knappat 1000 i Nybro. Ca 700 abonnenter utan fast telefoni i Kalmar kommun. I Vissefjärda är nätet ur funktion på flera ställen.

Telias mobilnät har kommit ingång bättre och fungerar nu ungefär till 90 %.

VID BEHOV AV LARM:

Räddningstjänsten i Nybro drar tillbaka sin bemanning på de orter som saknat telefonförbindelser.

Brandstationerna i Hultsfred, Virserum och Järnforsen är öppna till beräknat kl 09.00 på torsdagen.

Emmaboda: På Räddningsstationerna i Vissefjärda finns larmknapp, hjälp är då på plats inom fem minuter. I Långasjö kan du från Allégården nå SOS via deras telefon.

VATTEN:

Nybro: De kommuninvånare som är i behov av färskvatten kan hämta detta i Målerås vid pumpstationen, vid återvinningsstationen, i Gullaskruv vid pumpstationen Bergtomtavägen, i Orrefors vid återvinningscentralen, i Örsjö vid vattenverket, i Flygsfors vid vattenverket, i Bäckebo vid reningsverk, i Alsterbro vid äldreboendet Fröjdekulla, vid skolorna i Flerohopp och Kristvallabrunn samt hos mark- och service på Joelsgatan i Nybro tätort.

Kalmar: Vatten kan hämtas på kommunala fastigheter, skolor, serviceboenden (gäller de med egna brunnar). Vattenförsörjningen i övrigt fungerar normalt från Kalmar Vatten AB.

Hultsfred: Vatten kan man hämta på kommunala anläggningar

Västervik: Samtliga vattenverk är igång, även i Tyllinge där den tidigare uppställda vattentanken tagits bort

Emmaboda: Vatten kan hämtas på samtliga räddningsstationer i kommunen. För den som behöver duscha så kan man göra det gratis vid Emmaboda Simhall.

SKOLOR:

Nybro: Eleverna på Flerohopp skola har sin utbildning förlagd till Orrefors skola under onsdagen.

Västervik: Samtliga kommunala skolor och förskolor är även fortsättningsvis öppna.

SOCIAL OMVÅRDNAD:

Nybro: Duschmöjligheter finns i skolorna i Kristvallabrunn, Orrefors och Örsjö från 07:00 fram till 17:30 och i Nybro sporthall fram till 23:00.

Kalmar: Några äldreomsorgstagare har flyttats från strömlösa områden in till äldreboenden i tätort. Information ges fortlöpande på kommunens hemsida. Värmestugor finns upprättade i Södermöre kommundel.

Hultsfred: Värmestugorna är Skeppet, Fritidsgårdarna i Hultsfred och Virserum, Klockargården i Vena samt Dagcentralen i Silverdalen, dessa är öppna dagtid.

Västervik: För kommuninvånare som har behov av värmestugor för exempelvis uppvärmning av mat, vatten och hygien finns möjligheten att vända sig till kommunens samtliga serviceboenden.Guldknappen (Loftahammar), Edshöjden (Edsbruk), Ekhamra (Överum), Hagnäsgården (Gamleby), Ekliden (Ankarsrum), Dalsgården (Gunnebo), Sundsgården (Hjorted), Nynäsgården (Hjorted), Anna-Gården (Västervik), Gertrudsgården (Västervik), Rosavilla (Västervik), Vapengränd (Västervik), samt Tjustgården (Västervik). Där kan man också komma i kontakt med nödnumret 112 om telefonmöjligheter fortfarande saknas.

ÖVRIGT:

Nybro: Livsmedel som förstörts i samband med elavbrotten kan lämnas på Nybro Återvinningscentral i Smedstorp. Personalen på återvinningscentralen måste informeras så att de förstörda livsmedlen kan hanteras på ett riktigt sätt. Deponiavgiften för en säck är 60 kronor inklusive moms.

Nybro kommuns växel har öppet i normal omfattning från och med onsdag.

Hultsfreds kommun går via lantbrevbärarna ut med information till dem som bor på landsbygden. I informationen upplyser kommunen om den hjälp den kan erbjuda och uppmanar de som har problem att lämna meddelande genom sin lantbrevbärare.

Flertalet av kommunernas hemsidor uppdateras regelbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".