Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varmare klimat större risk för djursjukdomar

Publicerat söndag 4 november 2007 kl 10.01

Sverige blir allt mer utsatt för olika djursjukdomar, nyligen uppäcktes den fruktade grissjukdomen PRRS i Skåne, och virussjukdomen Bluetongue (Blåtunga) som sprids av svidknott och drabbar får och nötkreatur, sprider sig snabbt i centraleuropa och har nått Danmark.

- När vi skulle bli medlemmar i Eu, fick vi lära oss att om vi ska handla med levande djur eller djurprodukter, då hamnar man förr eller senare med sjukdomrar, säger Jörgen Wehre som är länsveterinär i Kalmar län.

Varmare klimat påverkar
Och på grund av allt större handel och varmare klimat är risken stor för att ännu fler sjukdomar ska slå till mot lantbruken i Sverige.

- Ja, Bluetongue är ett exempel på det. Den har spridit sig norrut i Europa och det har med miljön att göra, något varmare klimat, säger Jörgen Wehre. 

Bluetongue som är en virussjukdom har haft en explosionsartat utveckling i centraleuropa, och inga försök att stoppa den har lyckats.

I Belgien har runt tio procent av alla får dött och i Tyskland har över 16 000 fall rapporterats, över 5000 av dem bara under oktober månad. Även Danmark har haft ett fall och säkerhetsåtgärder har vidtagits i Skåne.

Bara en av många sjukdomar
Och det här bara en av många sjukdomar som kan drabba svenska bönder, dels för att handeln ökat, kraven på karantän har minskat, men också för att sjukdomsbärande insekter till exempel kan ta sig längre norrut när medeltemperaturen ökar.

Nyligen drabbades flera gårdar i Skåne av grissjukdomen PRRS, en smitta som man lyckades stoppa, något som inget annat land lyckats med.

Kan ändå klara oss bra
Och tack vare att vi har förhållandevis glest mellan gårdarna och små gårdar jämfört med övriga Europa, och ett väl utbyggt kontrollsystem, tror ändå Jörgen Wehre att utbrott här inte behöver bli lika omfattande som i sydligare länder.

- Vi har ju inga djurmarknader, och de som förmedlar djur tänker sig för djurskyddsmässigt, och de som har djur vet att det gäller att föra in så lite levande material som möjligt, säger Jörgen Wehre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".