Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Storsatsning på biogas i länet

Publicerat torsdag 8 november 2007 kl 12.11
Martin Herold Foto:Leif Johansson

Biogastillverkningen i Kalmar län kan öka kraftigt. Regionförbundet vill satsa på fyra anläggningar i länet, det framgår av den ansökan om lokala klimatinvesteringar, de så kallade klim-pengar som tas under torsdagen.

I Kalmar vill man att matarester från hushåll och restauranger ska bli biogas. Det är Kalmarsundsregionens renhållare som vill satsa på källsortering där matavfall läggs i speciella gröna påsar, som  sedan omvandlas till gas.

Martin Herold är chef för Kalmarsudnsregionens renhållare.

- Man måste inte ha två kärl, man kan ha det som man har det idag, bara man har en grön plastpåse till matavfallet och andra färger på plastpåsarna till annat avfall, säger han.

När påsarna kommer till Moskogen, som är Kalmars soptipp, går de in i en sorterare som tar bort plasten. Sedan mals allt ner tillsammans med rester från storkök och restauranger och blandas med vatten till ett slam.

Det är en stor investering, drygt 50 miljoner kronor enligt Regionförubundet, men samtidigt minskar koldioxidutsläppen med över 3 500 ton, om allt går som man vill.

Men det krävs då att sorteringen fungerar. 

- Ibland är det kommuner som säger att det inte funkar. I Århus kommun i Danmark har man försökt men lagt ner efter 3-4 år eftersom man inte kunde få sorteringen tillräckligt ren, säger Martin Herold.

I Århus gick det inte, viljan att sortera var inte tillräckligt stor, ett annat problem var att sopbilarna pressade ihop lasten för mycket så att många påsar gick sönder, och det inte gick att sortera gröna med matavfall från andra påsar som skulle brännas.

Men Maratin Herold säger att Århus grannkommun Velje haft en fungrande anlägging i runt 15 år. I Borås fungerar det också och inget tyder på att kalmarbor skulle vara sämre än boråsare på att sortera sitt avfall.

Men det här är bara en av fyra biogassatsningar som Regionförbundet vill se. Man vill dessutom ha pengar till en satsning i Borgholm där man ska göra fordonsgas.

Ett hönseri i Oskarshamns kommun vill göra gas av gödsel och döda hönor, och i Västerviks kommun vill man se en anläggning där man ska anvnända gödsel från nötkreatur för att göra gas.

En riktigt storsatsning på Kalmar län alltså.

- Kalmar län är en vit fläck där det inte finns mycket kring biogasproduktion och jag tycker det är mycket positivt att man går in och tittar på det här, säger Martin Herold på Kalmarsundsregionens renhållare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".