Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler svartjobb blir vita

Publicerat tisdag 13 november 2007 kl 07.01

Skatteverket föreslår att fribeloppet för tjänster som till exempel barnpassning höjs från dagens 999 kronor till 10 000 kronor. Målet är att minska problemen med svarta jobb och svarta pengar.

– Vi har sett att de regler som finns idag inte uppfattas som rimliga. Det handlar om små belopp som betalas inom en krets där man inte tänker på skatter och avgifter, säger Åsa Johansson på Skatteverkets rättsavdelning, en av utredarna bakom förslaget.


Skatteverkets förslag innebär att den som betalar en privatperson för ett jobb som kostar under 10 000 kronor per år, ska slippa att lämna in en kontrolluppgift till Skatteverket. Idag ligger den gränsen vid 1 000 kronor per år.

Den person som får betalt för till exempel barnpassning, ska enligt förslaget slippa betala skatt om inkomsten för tjänsterna ligger under 10 000 kronor per år.

Tjänar personen mer än så ska han eller hon skatta för det belopp som överstiger 10 000.

De nya reglerna ska inte gälla personer som bedriver näringsverksamhet och som har F-skattesedel.


Skatteverket överlämnar sitt förslag till regeringen på tisdagen, och de nya reglerna föreslås gälla från 1 januari 2009.

Skatteverket menar att reglerna är tänkta att underlätta det tjänsteutbyte som redan idag är vanligt mellan grannar, vänner och släktingar.

Sådana tjänster,som omsätter mindre belopp, bör helt enkelt inte omfattas av skatteregelsystemet, säger Åsa Johansson.

– Oavsiktliga fel kan vara att du till exempel betalar en grannflicka eller en grannpojke för att göra någonting, och du tänker inte ens på att gå in i reglerna och titta på vilka skyldigheter den här betalningen innebär. Skyldigheterna inträder idag redan vid 1 000 kronor, det är ett väldigt litet belopp, säger Åsa Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".