Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kinesiska byggjobbare utan lön

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 06.16

Uppdaterad 16:56
Trycket ökar nu på Fanerdun att få klart med de nödvändiga tillstånd som krävs för att föra över pengar till Sverige. Ett av de akuta problem som uppstått är att 130 kinesiska byggnadsarbetare inte kunnat få sina löner insatta på svenska bankkonton. Och nu har även ett 30-tal arbetare åkt hem som inte fått betalt.

- Vi betalar all mat, bostad och till exempel om dom vill köpa cigaretter då hjälper vi dom att fixa det, säger Bei Bergfeldt, Fanerduns VD, som menar att de inte blivit lidande under tiden då de ändå inte spenderar så mycket utan tänkt lägga undan pengarna de tjänar.

Och deras pengar finns försäkrar Bei Bergfeldt. Fanerdun har satt in dem hos det kinesiska byggbolag som utför bygget i Snurrom norr om Kalmar.

Men sedan har de inte kunnat föra över pengarna till bankkonton i Sverige, en procedur som skapats efter påtryckningar från facket då det inte kunde säkerställas att de annars fick avtalsenliga löner.

Kinesiska myndigheter dröjer med besked
Det är tre månadslöner det handlar om. Att det först drog ut på tiden berodde på att det dröjde innan dom kinesiska byggjobbarna fick öppna konton på svenska Swedbank.

När väl det var klart är det det tidigare kända problemet med kinesiska myndigheterna som ställer till det.

Fanerdun har fortfarande inte klart med alla nödvändiga tillstånd som krävs för att föra över pengar till Sverige.

Bei Bergfeldt säger att dom gör allt dom kan för att myndigheterna ska få bevis för att projektet är seriöst.

- Jag var i Kina och åkte till Shangahi konsulat och frågade om de kunde skriva ett brev och säga att vi är OK och lagliga. De har skrivit ett brev och sagt att hittills har de inte sett något problem. Vi hoppas att det hjälper, säger hon.

Hur länge kan ni vänta på det här tillståndet innan det får några allvarliga konsekvenser?

- Det är svårt att säga. Jag kan bara säga att så fort som möjligt måste vi få det här tillståndet, säger Bei Bergfeldt.

Byggnads kräver skadestånd
Byggnadsarbetarförbundet kom problemen på spåren i fredags när de via bankkonto kontrollerade hur löneutbetalningarna fungerade.

På onsdagen gjorde fackförbundet Byggnads klart att det kommer kräva skadestånd av Fanerdun för de uteblivna lönerna.

Byggnads ordförande i Kalmar Morgan Nyberg säger till Sveriges Radio Kalmar att man suttit i överläggningar under onsdagseftermiddagen.

- Vi har även framställt en förhandling till den 17 december för brott för betalning av lön och misstänkt arbetstidsbrott, att man har jobbat alladeles för många timmar, säger han.

Arbetare på bygget ska ha jobbat över 1.000 timmar på tre månader, det betyder ungefär 300 övertidstimmar på tre månader.

- De har nu fram till den 17:e december på sig att reglera lön för den tiden som har varit. Även för de kinesiska arbetare som åkt hem idag, det är 28 stycken och de ska namnges och den lönen ska utbetalas i Sverige för att vi ska kunna reglera den till de kinesiska kontona därefter. Och vi ska också få listor på övertidsarbete, säger Morgan Nyberg.

Mr Lou väntas till helgen
Bei Berfeldt säger att lönerna kommer betalas ut. Redan nästa vecka. Det har hon fått löfte av från koncernchefen Lou Jinxing som hon träffade i Kina.

Näringslivschefen i Kalmar Tomas Davisson säger att han fått uppgift om att Lou Jinxing kommer till Kalmar i helgen.

- Det här måste redas ut omedelbart. Så är det ju bara, säger Tomas Davidsson i en snabb kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".