Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler brister i livsmedelsbutiker

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 06.53
Foto: Scanpix

Det finns fortfarande flera brister i många livsmedelsbutiker. Det handlar både om rena hygienproblem och om att rutiner kring hur maten hanteras inte dokumenteras på rätt sätt.

Så sent som i måndags underkändes till exempel Coop Forum i Kalmar för att dom inte kunde visa upp dom handlingar som livsmedelsinspektören efterfrågade, bland annat kring hur dom hanterar sin grillade kyckling.

- Det är ju inte roligt att inte bli godkänd i en sån här kontroll, självklart är det min önskan att vi ska ha alla papper i ordning, säger Elisabeth Stake, stormarknadschefe

Men innebär inte det här att man kan ifrågasätta om ni har kontroll på det här?

- Jo, du kan ju ifrågasätta det eftersom du inte kan läsa det någonstans, däremot så vet ju jag att vi gör det, vi kan titta på våra temperaturkontroller så man kan se att vi gör det men vi har inte dokumenterat det och det är det som är bristen.

Årliga kontroller
Varje år görs kontroller av hur livsmedelsbutikerna lever upp till lagens krav på hur livsmedel ska hanteras.

Förutom brister i dokumentationen ses också alltfrån lokalernas standard till rena hygienfrågor över. Det finns exempel på handfat för personalen där det inte funnits tvål och livsmedelsinspektören i Kalmar Bo Olsson har sett flera exempel på när samma plasthandskar används såväl ute i butiken som inne i charken.

- Det har jag själv sett. Det är mycket allvarligt. Det finns ju inget krav på att paketen ute ska vara bakteriefria och tar man i dom så kan man ju få ganska mycket bakterier med sig in i charken igen, säger han.

Bristande dokumentation
Men det största problemet är dokumentationen där alltså Coop Forum fick underkänt häromdagen. Bo Olsson ser stora skäl till att ta den på allvar då det är butikernas egna kontrollsystem som utgör grunden för att livsmedlen hanteras korrekt.

Inspektörerna från kommunen är ju kanske bara där en gång om året. Och han berättar om mat i butiker som passerat sista förbrukningsdag men ändå ligger kvar, som exempel på när rutinerna inte fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".