Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

25 nya förskoleavdelningar behövs i Kalmar

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 06.48

Det kommer krävas en kraftig utbyggnad av barnomsorgen i Kalmar kommun de närmaste åren. På fyra år måste 25 nya avdelningar skapas om man inte ska tvingas öka barngruppernas storlek.

De beräkningar som tagits fram bygger nämligen på att det kommer finnas 400 fler förskolebarn under perioden, främst på grund av ökade födelsetal, men också på ett ökat bostadsbyggande.

Samtidigt växer oron för att det stora besparingskrav som politikerna enades om i måndags påverkar utbyggnadstakten.

Snålt tilltagna avdelningar
Östra Vimpeltorpet med nya området ”Norra Kalmar”, Rinkabyholm, Smedängen, Lindsdal, Trollet och centrala delarna av Kalmar är exempel på ställen där det planeras för fler förskoleavdelningar de närmaste fyra åren.

Så många som 25 nya avdelningar behövs i planen, som är snålt tilltagna och till exempel inte tagit hänsyn till politikernas mål om 70.000 invånare år 2014.

- Blir det 70.000, då behövs det ännu mer än detta, för vi har gjort en försiktig planering säger planeringssekreterare Torbjörn Hansson.

Ingen vet hur just förskolan kommer drabbas av de generella sparkrav väntar alla förvaltningar nästa år. Men eftersom det också ställs krav på att planerade investeringar måste minskas, finns en uppenbar risk för att kommunen löser en del av det ökade behovet av förskoleplatser på annat sätt än att bygga nytt.

Kan blir större förskolegrupper
Under flera år har Kalmar och andra kommuner satsat på förskolan med mindre grupper än tidigare. Men oron för framtiden ökar nu och trycket har redan börjat märkas. På Kungsfågelns förskola har tar exempel avdelningen Borgen emot fler barn än tidigare i vår.

- Det sparas lite här och lite där och totalt blir det väldigt mycket. På 90-talet var det väldigt stora barngrupper och nu är det succesivt börjar gå åt det hållet, och det är inte kul, säger förskolelärare Gunilla Rosendal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".