Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Patienter ska gynnas av nytt arbetssätt i vården

Publicerat torsdag 27 december 2007 kl 06.43

Patienter från mellersta delen av länet ska få snabbare och bättre tillgång till specialistvården på sjukhuset i Oskarshamn i ett nytt projekt.

Chefsläkare på Oskarshamns sjukhus Joep Perk har tillsammans med en grupp läkare tagit fram projektet Gränslös Vård som bygger på att distriktsläkarna tar direkt kontakt med läkarna på sjukhuset när deras patient behöver hjälp istället för att ta omvägen kring akuten eller skriftliga remisser.

- Det ska inte vara nödvändigt med väntelistor eller konstiga remisser. Det här kan vi göra mycket smidigare genom att få vår kommunikation att fungera säger Joep Perk som efter nyår drar igång satsningen.

Han känner inte till motsvarande satsning på annat håll i Sverige men är optimistisk om att lyckas eftersom sjukhuset i Oskarshamn har ett lagom antal patienter i sitt upptagningsområde. Dessutom visar erfarenheterna från andra länder att det är så här man ska jobba.

- Om du tittar i en del andra europeiska länder där är det så att om du blir akut sjukhus så är det din husläkare som har nyckeln till vården. Den ringer till sjukhuset och säger jag har, till exempel, en patient med en stor lunginflammation och jag behöver en plats på sjukhuset. Då går man inte till en akutmottagning. Då går man direkt till kliniken där man blir inlagd. Så ska vi göra också, säger Joep Perk.

Förändringen väntas göra att flera patienter som idag egentligen inte hör hemma på akuten får ett direkt omhändertagande på en klinik där specialistläkarna redan blivit insatta i fallet av distriktsläkaren som kontaktat dom.

- I en drömsituation tror jag att en akutmottagning begränsas till endast dom akuta svåra medicinska katastrofer som kommer in med ambulans, som hjärtinfarkt, svår astma, en diabetskoma, en stroke.

Bara var fjärde till femte patient hör egentligen hemma på akutmottagningarna. De andra borde inte vara där.

En åtgärd för att få kommunikationen mellan distriktsläkare och sjukhusläkare att fungera är att det alltid ska kunna gå att nå en specialist på mobiltelefon.

På sikt räknar Joep Perk med att det i praktiken inte kommer finnas några väntelistor. De ersätts istället med handläggningslistor. Satsningen kostar ingenting. Istället gör den vården effektivare eftersom den bättre tar tillvara sjukvårdens resurser.

Förändringen som ska öka tillgängligheten i Oskarshamn görs i 12 olika delprojekt och det berör alla patienter, även det sannolikt är flest äldre som berörs eftersom de ju står för den största delen av vården.

Det är främst boende i Högsby, Mönsterås och Oskarshamn och delar av Hultsfred som kommer märka av satsningen som är ett sammarbete mellan vårdcentralernas i området och sjukhuset i Oskarshamn.

Enligt Joep Perk kan projektet också bidra positivt på dilemmat att alltför få söker sig till distriksläkaryrket.

- Vi har alldeles för få som vill bli distirktläkare för de jobbar alldeles för isolierade. Men nu blir man en nyckel i sjukvården istället!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".