Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trötta sjöbefäl ökar risken för olyckor

Publicerat söndag 24 februari 2008 kl 12.43

Många fartygsbefäl arbetar längre pass än vad lagen tillåter, visar en ny studie. Enligt Sjöfartsverket är problemet stort och det ökar risken för olyckor.

Sjöfartens arbetstidsjournaler döljer olagligt långa arbetstider, avslöjar en kommande rapport från Sjöfartshögskolan i Kalmar. Fusket befaras ge trötta befäl, vilket kan orsaka olyckor.

-Min slutsats är att det sällan går att följa vilotidslagen på fartyg med två nautiker, säger Fredrik Hjort som skrivit rapporten till Svenska Dagbladet.

Sjöfartsverket har dock gett klartecken för endast två nautiker per fartyg. Myndigheten tar bara hänsyn till vad som krävs för själva transporten, inte lastning och lossning. Det yttersta ansvaret för att vilotidsreglerna efterlevs är redarens och befälhavarens, anser Sjöfartsverket.

Hjort jämförde arbetstidsjournaler med skeppsdagböckerna på elva fartyg i Östersjötrafik och hittade oriktiga uppgifter. Över 90 timmars arbetsvecka var vanligt. Vilotidslagen för sjöfarten förbjuder arbete i mer än 91 timmar per vecka.

På samtliga fartyg fanns bara två nautiker - en befälhavare och en styrman. De arbetade sex timmar följt av lika många timmars ledighet dygnet runt i flera veckor.

-Befälen fuskar inte för att det är roligt, de blir pressade till det och det är för jäkligt, säger Fartygsbefälsföreningens vd Christer Lindvall.

Studier har visat att fartygsolyckor orsakats av trötthet och sömnbrist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".