Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Jordbruksmarken blir allt dyrare

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 14.49
Jordbruksmarken blir allt dyrare i Sverige. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Jordbruksmarken blir allt dyrare. Förra året steg medelpriset på den bördigaste marken i länet med 19 procent. Det visar siffror från LRF Konsult som baseras på deras försäljningar av jordbruksmark.

Ökningen i Kalmar län är visserligen lägre än riksgenomsnittet som ligger på 28 procent, men sett i kronor kostar marken mer här.

Bosse Johansson affärsutvecklare på LRF Konsult i Kalmar län säger att priserna beror på flera orsaker.

- Ska man hitta enskilda orsaker finns spannmålspriset och mjlkpriset som har gått upp och det är förhållandevis låg ränta fortfarande. Men vad som är unikt för vårt område är att det är ganska djurintensivt här och vill man göra investeringar och bygga ut innebär det att man behöver mer markareal till framförallt foder och det driver definitivt priserna, det ser vi på de affärer som gjorts det gågna året och även nu 2008, säger han.

I Kalmar län har priserna på jordbruksmarken stigit, rent procentuellt inte lika mycket som riksgenomsnittet, men ser man på det i kronor ligger länet betydligt högre.

Fem klasser
Hur man har räknat och hur mycket marken kostar och har stigit beror på i vilken klass marken ligger i. Sverige är indelat i fem olika klasser beroende på hur bördig marken är. Bördigast är områden med en etta, och minst bördiga en femma.

I Kalmar län finns marker i klasserna fem, fyra och de bördigaste finns i klass 3. Dit tillhör marker kring Kalmar, södra Öland och stora delar av Västerviks kommun.

Och för att ta ett exempel är snittpriset i landet inom region tre 67 000 kronor hektaret. Men i kalmar län kostar marken från 70 000 upp till 100 000 kronor hektaret, och det finns marker som sålts för 150 000 hektaret.

Men även marker i klass fyra och fem har ökat betydligt och även i de klasserna ligger snittpriser i Kalmar län högre än riksgenomsnittet.

Innebär problem för många
Men så här höga priser är bara bra för den som vill sälja sin mark. För andra innebär det istället problem säger Bosse Johansson.

- Ja, självfallet för den som vill driva jordbruk är det ett problem, framförallt för de som är unga som kommer, och nya som kommer och tillträder, där är det jättejobbigt. Och man har sagt länge att det är svårt om man inte kommer från en etablerad familj eller involverad i sådan verksamhet innan, men även där är det syskon och annat som ska kompenseras. Och det är självfallet att när marknadspriset sticker iväg så är det betydligt värre att komma igång och starta upp, säger Bosse Johansson.  

Tror på fortsatt ökning
Men kommer den här prisutvecklingen att fortsätta? Ja det tror Bosse Johansson på LRF Konsult, åtminstonde ett par år till.

- Vi tror att det kommer svalna av lite, men att det ökar kommer det absolut att göra ytterligare något ett ett par år, det vore mycket konstigt annars. Dels har spannmåls och mjölkprisökningarna inte slagit igenom på ett helår ännu, de kom ju förrän hösten -07 och succesivt ökat så vi har ju inte sett något helår för de produktionsgrenarna ännu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".