Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogen skall ge mer

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 05.29

En ökad produktion av skogsråvara är enligt vad Ekot erfar huvuddragen i regeringens skogsproposition, som presenteras senare den här veckan. Det ska ske genom ökad satsning på förädling av skogsträd, främmande trädslag, ökad skogsgödsling och intensivodling av skog.

Skogen ska uppfylla allt fler behov i det svenska samhället, att producera råvara för den stora svenska skogsindustrin, bioenergi till värmeverken och biobränsle till bilarna, rekreation och skydd av oersättliga naturvärden.

Propositionen slår fast att skogens jämställda mål, produktionsmålet och miljömålet ska gälla för skogspolitiken även i fortsättningen. Men det är ökad produktion, som står i fokus för regeringens förslag.

Man räknar med att kunna öka tillväxten av skog med mellan 25 och 50 procent inom de närmaste 60 åren, ökad skogstillväxt ses också som en del i klimatpolitiken.

Några av förslagen är ökad kvävegödsling i skogen, ökat uttag av grenar och toppar för bioenergi, brytning av stubbar, dikesrensning, spridning av träaska, men också en större användning av främmande trädslag. Hittills är det mest contortatall som har använts i Sverige, men andra tänkbara arter är lärk, sitkagran och hybridasp, enligt förslaget.

Propositionen öppnar också för intensivodling av skog på nedlagd jordbruksmark där man kan gödsla och dika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".