Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsskatten oförändrad nästa år

Publicerat söndag 14 december 2008 kl 11.33
Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund SR Kalmar

Flera landsting höjer skatten för nästa år. Det gör inte Kalmar läns landsting där budgeten ligger fast trots de nya dystrare prognoser om minskade skatteintäkter som kommit under hösten.

Nästa år väntas kommunalskatten höjas i minst 91 kommuner i landet. I vart tredje fall är det den egna kommunen som höjer skattesatsen, men oftast beror skattehöjning på att landstingen höjer skatten, vilket påverkar skatten i alla kommuner i ett län.

Här i länet däremot är det bara Kalmar kommun som flaggar för en skattehöjning. Ärendet kommer upp på fullmäktigemötet på måndagen.

I landstinget däremot är läget ännu inte så allvarligt att höjd skatt bedöms behövas. Den gamla budgeten ligger fast.

De minskade skatteintäkter som blivit kända nu under hösten tas upp först i budgetarbetet för året därpå säger ekonomidirektör Ingeborg Eriksson till Sveriges Radio Kalmar.

De prognoser för skatteintäkterna som kommit under hösten pekar på minskade intäkter med 65 miljoner kronor och den 17 december väntas en ny prognos som talar om ytterligare försämringar jämfört med vad man räknade med i somras.

Men Ingeborg Ericsson påtalar att det kommer två nya prognoser innan budgeten för 2010 antas i juni nästa år.

Mycket talar dock hursomhelst för ett sämre läge framöver och ingen räknar med att landstinget kommer klara att gå kravet att gå med två procents överskott för 2009. Men läget är ett annat för Kalmar läns landsting än för till exempel Kalmar kommun som inte lyckats lägga undan pengar ens i högkonjunktur.

- Man måste ju se också tvåprocentsmålet under en längre period. Vi har ju varit med råge över tvåprocentsmålet de senaste åren.

Dessutom finns flera faktorer som skulle kunna förbättra det ekonomiska läget framöver. Det handlar om statsbidrag för minskad sjukfrånvaro och ökad tillgänglighet. Dessutom är det fortfarande inte klart hur mycket bidrag landstinget får för sina läkemedelskostnader nästa år.

- Vi vet fortfarande inte statsbidraget för läkemedel för 2009 där förhandlingar mellan SKL och staten för närvarande pågår.

De landsting som höjer skatten till nästa år är Norrbottens län (0,98), Södermanlands län (0,65), Kronobergs län (0,45), Jämtlands län (0,45), Värmlands län (0,25) och Gävleborgs län (0,20). Västmanlands läns landsting är det enda landsting som sänker skatten (-0,15).

Om man enbart ser till den primärkommunala skattesatsen så höjer 32 kommuner skatten nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".