Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Var tionde patient långt ifrån godkänt

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 15.39
Rena händer är ett sätt att minska problemet. Foto: Anders Nyberg.

Var tionde patient på länets sjukhus vårdas för sjukdomar och infektioner som uppstått på sjukhusen. Det är långt ifrån godkänt säger Jonas Bonnedahl, hygienöverläkare på länssjukhuset i Kalmar.

Även om det är allt färre patienter som drabbas av så kallade vårdrelaterade infektioner, så är var tionde patient långt ifrån godkänt.

Det går inte försvara att vi använder så mycket resurser och skapar så mycket lidande för patienterna, säger Jonas Bonnedahl, hygienöverläkare i hela Kalmar län.

I den nationella patientsäkerhetssatsningen som Sveriges kommuner och landsting(SKL) driver, så är ambitionen att halvera siffrorna från 10% av patienterna till 5%.

- Min uppskattning är att det kostar länsborna mellan hundra till hundrafemtio miljoner kronor varje år, säger Jonas Bonnedahl.

(

Var tionde patient på länets sjukhus vårdas där på grund av sjukdomar och infektioner som är orsakade av vårdens egna smittor, alltså så kallade vårdrelaterade infektioner.

Det visar siffror som Sveriges Kommuner och Landsting(SKL) presenterade idag.

Var tionde patient det är inte godkänt, det är till och med långt ifrån godkänt säger Jonas Bonnedahl, hygienöverläkare i hela kalmar län.

Det sa Jonas Bonnedahl, hygienöverläkare i hela kalmar län. Reporter Anders Nyberg.

(Ja 10% eller var tionde patient på länets sjukhus behandlas för sjukdomar och infektioner som kommer från den egna sjukvården. Men det här är inget unikt för Kalmar län, faktum är att kalmar faktiskt ligger under rikssnittet, som ligger på 11% av patienterna. Det är positivt, påpekar Jonas, men det är fortfarande långt ifrån godkänt. Ambitionen är att halvera de här siffrorna, säger Jonas.

Jag och Jonas vi går längs korridorerna på infektionsavdelningen på länssjukhuset i Kalmar. Han tar mig till ett undersökningsrum där han visar kanske det bästa och billigaste sättet att minska de här siffrorna och kostnaderna. Nämligen att desinfektera sina händer, eller som jonas själv säger - att sprita händerna. Vilket innebär att man smörjer in händer i sprit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".