Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordskalv i södra Sverige

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 07.10
1 av 2
Liknande sprickor som de som bildade åsarna i Skåne, och som orsakade morgonens jordbävning, finns också i Kalmar län. Foto: Anders Nyberg
2 av 2
Sprickorna går genom Skåne, ner genom Europa och till Svarta havet. Foto: Anders Nyberg

Den som vaknade av en skakning i morse väcktes kanske av den kraftigaste jordbävning som drabbat Sverige på hundra år, orsakad av sprickor i Skåne. Likadana sprickor finns i Kalmar län.

Skalvet som hade 4,7 på richterskalan är det kraftigaste på mycket länge i Sverige och efterskalv kan inte uteslutas. Det kan ha uppstått sprickor i byggander i närheten av skalvets epicentrum, men inga större skador har rapporterats enligt SOS Alarm i Skåne.

Sprickorna som bildat åsarna i Skåne leder ner genom Europa och ner till Svarta havet. Det är förklaringen till möjligheten för jordskalv även i Sverige.

- Afrika ligger och trycker på Europa, och så blir det spänningar i berggrunden som tas ut någonstans, säger geologen Tommy Claesson vid Högskolan i Kalmar. Han säger också att liknande sprickor också finns i Kalmar län.

Hanna i Rockneby satt vid datorn när skalvet skedde och skrev strax därefter till SR Kalmar att det kändes som en tung lastbil körde förbi och ”det var ett rätt dovt muller och datastolen vibrerade. Jag blev lite rädd faktiskt”.

Eva Strand från centrala Västervik kände snabba skakningar i sitt gamla hus, och undrade vad det var. Även kollegor och elever på skolan där Eva jobbar kände av skalvet.

- En elev hade känt av att det skakat vid tre olika tillfällen väldigt nära varandra.

Ulf Bäckman, informationschef på försäkringsbolaget IF säger att det ska vara fullt tillräckligt med en vanlig hemförsäkring vid skador orsakade av en händelse som den här.

SOS blev nerringda från oroliga människor men rapporter om ytterligare skalv har inte kommit.

-Jag vaknade av att hela sängen skakade. Det kändes som om någon tog tag i själva husgrunden och lyfte upp den, säger Mia Larsdotter som bor på bottenplanet i ett bostadshus för rörelsehindrade i norra Lund.

-Det kändes väldigt otäckt. Väggarna skakade men det var ingenting som gick sönder, säger hon, fortfarande med lite skakig stämma.

Ända upp i Östergötland kändes skalvet, enligt vad Östgöta Correspondentens och Norrköpings Tidningars läsare meddelar tidningarna.

-Hela sängen skakade i fyra till sex sekunder, säger Roger Säberg i Åtvidaberg till Östgöta Correspondenten på nätet.

Hur upplevde du jordskalvet?

Ring och berätta för oss på vår telefonsvarare: 0480-44 99 79.

Försäkring vid skador

En vanlig hemförsäkring täcker de flesta skador som uppstått på grund av morgonens jordskalv eftersom det var ett så kraftigt skalv. Över 4 på richtersskalan så täcker hemförsäkringen skadorna och morgonens skalv var enligt de första siffrorna på minst 4,7 grader på richterskalan.

Svaren kommer från försäkringsbolagen If, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".