Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Taltidningen får syntetisk röst

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 17.07
Illustration: Simon Leijnse

I nästan 30 år har synskadade kunnat lyssna på en inläst version av morgontidningen, så kallad taltidning. Men nu kan det vara slut på det.
En utredning som gjorts på uppdrag av regeringen föreslår att den inlästa taltidningen ska slopas inom fem år och istället ska en system med datorgenererade röster införas.

Det har givetvis hänt mycket med tekniken på 30 år och det är en av anledningarna till att Taltidningsnämnden fått i uppdrag att se över den nuvarande formen.

När man började med inlästa taltidningar så var tekniken för datorgenererade röster, så kallad talsyntes dyr och det bedömdes som ohållbart att förse varje prenumerant med den tekniken, idag är situationen den omvända. Med en dator och rätt mjukvara kan i princip allt omvandlas till taltidning.

Från Synskadades riksförbund är man tveksamma till det nya förslaget, 70% av deras medlemmar är över 70 år och oroliga för den nya tekniken som förslag för med sig.

– Det finns en risk att äldre användare tröttnar och drar sig för att lära sig något nytt, säger Urban Algotsson ordförande för lokalföreningen i Kalmar till Sveriges Radio Kalmar.

Förslaget från Taltidningsnämnden är att avskaffa den inspelade taltidningen och övergå helt till talsyntes. Det tillsammans med en övergång från post och radiodistribution till kommunikation via Internet beräknas vara genomförd till årsskiftet 2014/2015.

Tanken är också att man därmed blir av med mycket av den specialutrustning som delas ut kostnadsfritt idag. I vissa fall kan det behövas kompletterande utrustning men för många räcker en dator och högtalare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".